Linkovi

Zdravstveno stanje kandidata glavna tema kampanje


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton
Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton

Predsjednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton otkazala je planirane skupove u Kaliforniji nakon što je objavljeno da boluje od upale pluća. Zdravstveno stanje Hilari Klinton već duže je izvor spekulacija među njenim protivnicima, a kako se očekuje, sada će biti jedna od centralnih tema predsjedničke kampanje s obzirom na to da su oba kandidata među najstarijima u američkoj istoriji, te da su do sada objavili samo ograničene informacije o svom zdravlju.

Dva mjeseca uoči izbora u Sjedinjenim Državama, u središtu predizborne kampanje našlo se pitanje zdravstvenog stanja kandidata, nakon što je saopšteno da Hilari Klinton boluje od upale pluća.

Prije nego što je njen izborni štab juče saopštio da joj je ta dijagnoza uspostavljena već u petak, objavljen je video snimak na kojem se Klinton naizgled spotiče, dok joj obezbjeđenje pomaže da uđe u kombi.

Bivša državna sekretarka iznenada je napustila komemorativnu službu povodom 15. godišnjice terorističkih napada na SAD zbog, kako je tada navedeno, velike vrućine i dehidracije. Nekoliko sati kasnije izašla je iz obližnjeg stana ćerke Čelzi, mašući okupljenim pristalicama, uz opasku da se osjeća odlično.

Lična ljekarka Hilari Klinton saopštila je da joj se demokratska kandidatkinja prvobitno obratila zbog kašlja povezanog sa alergijom, te da su joj posle uspostavljene dijagnoze prepisani antibiotici i savjetovano da se odmara i izmijeni svoj raspored. Takođe je istakla da se Klinton dobro oporavlja.

Prošle nedelje, Klinton je morala da prekine govor u Ohaju zbog napada kašlja. Slično joj se dogodilo i tokom razgovora u avionu sa novinarima. Klinton je kasnije navela da pati od alergije i da je morala da poveća dozu anti-histamina.

O zdravstvenom stanju 68-ogodišnje Klinton spekuliše se još od potresa mozga koji je doživjela 2012. godine. Pojedini republikanci su, bez pružanja dokaza, tvrdili da zbog toga i danas ima ozbiljne zdravstvene probleme. Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp više puta je dovodio u pitanje njeno zdravstveno stanje i fizičku spremnost.

“Ona nema niti snagu niti izdržljivost da bude predsjednik.”

Tramp je danas poželio Klinton brz oporavak.

“Nešto se događa, ali se nadam da će se oporaviti i nastaviti kampanju.”

Tramp, inače dvije godine stariji od Klinton, više puta je zatražio objavljivanje detaljnih zdravstvenih podataka, iako je on sam do sada objavio samo poruku od svog ljekara u kojoj se navodi da bi “republikanski kandidat bio najzdraviji pojedinac koji je ikada izabran na položaj predsjednika. Ljekar je kasnije priznao da je na brzinu napisao poruku, dok ga je čekala Trampova limuzina.

Republikanski kandidat u međuvremenu je najavio da planira da objavi detaljan rezultat svog prošlonedeljnog ljekarskog pregleda. Izborni štab Hilari Klinton takođe je najavio da će uskoro biti objavljeno više informacija o njenom zdravlju, te da će ona nastaviti kampanju tokom nedelje.

Pojedini mediji i analitičari kritikovali su štab demokratske kandidatkinje zbog kasnog objavljivanja vesti o njenoj bolesti. Među njima je bio i bivši savjetnik predsjednika Baraka Obame Dejvid Akselrod.

"Antibiotici mogu da izliječe upalu pluća. A šta je lijek za nezdravu sklonost privatnosti koja stalno stvara nepotrebne probleme?", zapitao se Akselrod na Tviteru.

Direkrka za komunikacije Hilari Klinton, Dženifer Palmijeri, priznala je da je mogao da bude urađen bolji posao kada je riječ o objavljivanju informacija, ali i poručila: "činjenica je da javnost više zna o Klinton nego o bilo kojem kandidatu u istoriji."

Ako pobijedi na izborima, Tramp će biti najstariji predsjednik u istoriji SAD. Klinton, ako bude izabrana, biće drugi po redu najstariji predsjednik.

XS
SM
MD
LG