Linkovi

Oštre reakcije zbog komentara Hilarinih saradnika o katolicima


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton

Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton ponovo se našla na udaru kritika zbog komentara koje su njeni saradnici izneli o hrišćanskim učenjima, razlikama između katolika i evanđelista i njihovih političkih stavova u predsedničkoj trci.

Sporni komentari izneseni su u hiljadama, prema navodima Vikiliksa, hakovanih mejlova članova izbornog štaba Hilari Klinton koji su objavljeni prethodnih dana.

U nekim od mejlova, portparolka izbornog štaba Dženifer Palmijeri dopisivala se 2011. godine sa Džonom Halpinom, visokim saradnikom u liberalnoj organizaciji “Centar za američki progres”. Halpin je napisao da su najmoćniji konzervatici u zemlji svi katolici i nazvao njihovu politiku “neverovatnim izvrtanjem vere”.

“Mora da ih privlače izuzetno nazadni odnosi među polovima i uopšte nisu svesni hrišćanske demokratije”, napisao je Halpin.

Palmijeri je odgovorila: “Katolicizam je društveno najprihvatljivija političko konzervativna vera. Njihovi bogati prijatelji ne bi razumeli ako bi oni (moćni konzervativci) postali evanđelisti.”

U još jednom mejlu iz 2011. godine, koji je aktuelnom šefu izbornog štaba Džonu Podesti poslao direktor još jedne progesivne organizacije, poziva se na “Katoličko proleće.”

"Potrebno je katoličko proleće, u okviru kojeg će sami katolici da zahtevaju okončanje srednjevekovne diktature i početak male demokratije i poštovanja jednakosti polova u Katoličkoj crkvi”, napisao je predsednik organizacije “Glasovi za progres”, Sendi Njumen.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je juče pristalicama da saradnici Hilari Klinton “žestoko napadaju” katolike i evanđeliste.

“To je najnoviji dokaz mržnje koju izborni štab Hilari Klinton gaji prema prosečnim američkim vernicima. Ako ste vernik, glasaćete za Donalda Trampa”, poručio je Tramp.

XS
SM
MD
LG