Linkovi

Higsov boson na dohvatu ruke


Laboratorija CERN u Ženevi
Laboratorija CERN u Ženevi

Naučnici u laboratoriji CERN, u Ženevi, kažu da ih ohrabruju nova merenja koja su pokazala da su možda na pragu pronalaženja neuhvatljive subatomske čestice zvane Higsov boson. Istraživači u sada ugašenom američkom Tevatronskom akceleratoru, u okolini Čikaga, kažu da su oprezno optimistični prema vestima iz CERN-a.

Vesti koje stižu iz CERN-ovog Velikog hadronskog sudarača, u kome se subatomske čestice sudaraju brzinom blisko brzini svetlosti, uzbuđuju naučnike širom sveta. Profesor Univerziteta države Floride, Jakobo Konigsberg, sarađuje u traganju za Higsovim bosonom. Ako bude pronađen, kaže on, to će rešiti jednu od najtrajnijih misterija fizike.

“Misterija postojanja mase jedno je od fundamentalnih pitanja pred nama”, kaže Jakobo Konigsberg.

U kontrolnoj sobi Nacionalne laboratorije Fermi, direktno povezanoj sa CERN-om, Konigsberg pažljivo analizira rezultate najnovijih testova u Velikom hadronskom sudaraču. Kolege iz Ženeve upravo su mu javile specifičnu oblast u kojoj se boson možda pojavio.

Broj pojava koje očekujemo u podacima iz ovog regiona veći je nego što bi bio da Higsovog bosona nema. Svi su veoma uzbuđeni zbog mogućnosti da ga najzad pronađemo”, kaže Konigsberg.

Ali u Fermilabu, fizičar Robert Roser je sumnjičav.

Fermilab
Fermilab

“Oba slučaja pokazuju verovatnoću od između jedan prema 50 i jedan prema 100 da se signal pojavi. A to nije mnogo ubedljivo”, kaže Roser.

Roser, koji je posetio CERN nekoliko dana pre vesti o napretku u potrazi, kaže da ni u Evropi nisu svi ubeđeni da je otkriće na pomolu.

“Niko nije otvarao šampanjac. Sve je bilo kao i obično. Ljudi su pričali o pojedinačnim analizama. Niko nije ništa slavio pa mislim da su i u Evropi oprezni”, kaže Rosen.

Još se ne može isključiti mogućnost da su ovo rezultati nečega što samo liči na Higsov boson. Na žalost, situacija je još uvek nejasna”, kaže Konigsberg.

Ali situacija ipak odražava snagu Velikog hadronskog sudarača u odnosu na Tevatron, koji je ugašen u septembru.

“Hadronski sudarač je građen da prevaziđe Tevatron, ali u Tevatronu su bile razrađene mnoge metode koje se danas koriste u Hadronskom sudaraču”, kaže Konigsberg.

Međutim, još ima šanse da Tevatron pruži dokaze koje naučnici traže. Roser i njegov tim još analiziraju dobijene podatke i rezultati se očekuju u martu.

“Ako postoji, naći ćemo ga tokom 2012. Ako ne postoji – i to ćemo objaviti takođe ove godine”, kaže Roser.

Robert Roser kaže da će naučnici, ako pronađu Higsov boson, možda nekoliko decenija provesti pokušavajući da ga shvate.

XS
SM
MD
LG