Linkovi

Helsinška komisija SAD o hapšenju Hadžića


Bendžamin Kardin, senator iz Merilenda, kopredsedavajući Helsinške komisije.

Helsinška komisija američkog Kongresa pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića, podsećajući da je on bio jedini preostali begunac koji se suočava sa optužbama na Haškom tribunalu.

Iako je 20 godina čekanja bilo dugo za žrtve Hadžićevih zločina, nadam se da će oni koji su izgubili svoje kuće, susede, porodice i prijatelje, ipak imati osećaj pravde, znajući da će on konačno odgovarati za svoje zločine", navodi u saopštenju Helsinške komisije njen njegov predsedavajući, kongresmen Kris Smit.

Septembra 1991 sam posetio istočnu Slavoniju, uključujući Osijek i Vukovar, i nikada neću zaboraviti do temelja srušene crkve, povređene borce koji su dolazili u bolnicu, i civile koji su nedeljama sklanjani u podzemna skloništa, kaže kongresmen Smit.

U saopštenju se oglasio i senator Ben Kardin, kopredsedavajući komisije.

Saradnja Srbije sa Haškim tribunalom je, iako se popravljala, godinama bila problematična, ali kada sam početkom meseca posetio Beograd, osetio sam da je zemlja istinski nastojala ukloniti posljednje tragove ekstremističko-nacionalističkih osećanja koja su isuviše dugo dominirala politikom te zemlje. Podstičem zvaničnike Srbije da nastave da čine prave stvari za svoju zemlju i njene susede, poručio je Kardin.


XS
SM
MD
LG