Linkovi

Hejgel bez podrške republikanaca


Bivši senator Hejgel suočio se sa višesatnim, ponekad neprijatnim ispitivanjem od strane nekih od njegovih bivših republikanskih kolega.

Posle napetog prvog dana svedočenja kandidata za položaj sekretara za odbranu, Čaka Hejgela pred senatskim odborom za oružane snage, njegovo potvrdjivanje je dosta neizvesno. Bivši senator Hejgel suočio se sa višesatnim, ponekad neprijatnim ispitivanjem od strane nekih od njegovih bivših republikanskih kolega.

Ukoliko je cilj Čaka Hejgela bio da pridobije podršku republikanskih članova senatskog odbora za oružane snage njegov dijalog sa senatorom Džonom Mekejnom delovao je kao dosta loš znak. Mekejn je uporno pitao Hejgela da li žali zbog svog protivljenja jačanju američkih snaga u Iraku 2007. godine.

„Pitanje je – da li ste bili u pravu ili ne? To je prilično jasno pitanje“.

„Neću vam odgovoriti sa DA ili NE. Mislim da je odgovor mnogo komplikovaniji. Kao što sam već rekao, moj odgovor je 'prepustiću istoriji sud o tome'", odgovorio je Hejgel.

„Mislim da je istorija već donela sud o tome. I mislim da ste vi na pogrešnoj strani istorije. Vaše odbija je da odgovorite da li ste bili u pravu ili ne uticaće na moju odluku o tome da li ću glasati za vašu potvrdu ili ne“, kazao je Mekejn.

Hejgel je takodje morao da brani način na koji je glasao u prošlosti, kao i svoje izjave i stavove u pogledu iranskog nuklearnog programa, medjunarodnog terorizma, uticaja Izraela na američku politiku i potrebu da Amerika zadrži svoj nuklearni aresenal.

Hejgel je u više navrata ponovio da brani politiku Obamine administarcije bez obzira na svoje ranije izjave ili poteze.

„Zabeležene su moje izjave o mnogim pitanjima. Ali nijedno pojedinačno glasanje, citat ili izjava ne može da me definiše.“

Republikanski senator Džejms Inhof nije bio impresioniran tim odgovorom.

„Politička prošlost senatora Hejgela veoma uznemirava, a njegovi stavovi su van ustaljenih gledišta. Izgleda da je on često spreman da podrži stavove koji su prihvatljivi našim protivnicima, a koje odbacuju naši prijatelji.“

„Moj opšti pogled na svet se nikada nije menjao - a to je da Amerika treba i mora da ostane vojno najjača na svetu, da moramo da predvodimo medjunarodnu zajednicu kako bismo se zajedno suočili sa pretnjama i izazovima.“

Medjutim, pretres nije u celosti imao neprijateljski ton. Predsedavajući, demokratski senator Karl Levin istakao je Hejgelovu službu u svojstvu vojnika u Vijetnamskom ratu.

Bila bi to pozitivna poruka za naše vojnike, mornare, vauzuhoplovce i marince - da znaju da je neko iz njihovih redova sada na najvišem položaju u Sekretarijatu za odbranu i da štiti njihove interese“.

Izgleda da Hejgel ima podršku demokratskih senatora koji čine većinu u Senatu. Medjutim, bila bi mu potrebna i podrška bar pet republikanaca za potvrdjivanje njegove kandidature ukoliko bi bilo ko od senatora iskoristio proceduralni manevar i tražio kvalifrikovanu većinu od tri petine, odnosno 60 senatora za potvrdu njhegove nominacije.
XS
SM
MD
LG