Linkovi

Žene sve češće imaju srčani napad


Mlađe žene često su primljene u bolnicu bez klasičnih simptoma srčanog udara
Mlađe žene često su primljene u bolnicu bez klasičnih simptoma srčanog udara

Studija američkih bolničkih podataka o više od milion ljudi koji su imali srčani napad, pokazuje da je mnogo veća verovatnoća da žene budu primljene u bolnicu bez klasičnih simptoma bolova u grudima i takodje da, češće nego muškarci istih godina, umru u bolnici posle srčanog napada.

Kimberli Perazoli izgleda kao oličenje zdravlja. Ali, pre dve godine ona je bila umorna i živela je sa stalnim bolovima u ledjima.

„Nikada nisam pomislila da ću dobiti srčani napad“.

Ali Perazoli je dobila lekciju koja joj je možda spasila život. Od kardiologa Džona Kanta. On je govorio o različitim znakovima kod muškaraca i žena koji su imali srčani napad. Kada je bol postao ozbiljan, Perazoli je pozvala hitnu pomoć. Pošto je želela da je ambulantni tehničari ozbiljno shvate, rekla im je da ima bolove u grudima, umesto bolova u vilici i ledjima koje je zapravo imala.

„Medicinska tehničarka je pogledala u mene i rekla da imam srčani napad“.

Perazoli je, sa 49 godina, bila u starosnoj grupi za koju se smatra da je premlada za srčani napad. Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja ustanovila je da je većina žena bila 10 do 15 godina starija nego muškarci kada su imali svoj prvi srčani napad. Doktor Kanto iz Votson klinike u Lejklendu u Floridi bio je jedan od autora studije.

On kaže da su podaci takodje pokazali da je iznenadjujući broj žena mladjih od 55 godina došao u bolnicu sa simptomima drugačijim od bolova u grudima, uključujući nedostatak daha, vrtoglavicu i bolove u vilici i leđima. 15 odsto tih žena bilo je u smrtnoj opasnosti kada su stigle, u poređenju sa 10 odsto muškaraca istih godina starosti.

„Mladje žene imaju veći rizik od smrti posle srčanog napada u poređenju sa muškarcima sličnih godina“.

Doktor Kanto kaže da razlike u simptomima srčanog napada izgleda nestaju kako muškarci i žene postaju stariji. Tokom razgovora putem Skajpa, Glas Amerike je upitao doktora Kanta zašto su mlađe žene izložene većem riziku.

„Mlađe žene pre menopauze imaju različit hormonalni status od starijih žena i svakako muškaraca. Takodje je ustanovljeno da mlađe žene koje su imale srčani napad, mogu da imaju drugačiju vrstu srčanog napada koji može da uključuje takozvano ispiranje pločica. To je različito od klasične vrste srčanog napada u kojem se radi o pucanju pločica.“

Doktor Kanto kaže da su mlađe žene koje uzimaju pilule za kontracepciju izložene većem riziku od pojave krvnog ugruška, pulmonarnih problema i spazma koronarne arterije. Šanse Kimberli Perazoli za preživljavanje bile su dobre nakon što su joj ugrađeni stentovi u srčanu arteriju.

„Imam još mnogo stvari da završim u životu i mislim da me smrt udarila u lice kada sam se pogledala u ogledalo i osetila bolove u vilici i shvatila, pošto sam dovoljno znala o tome, da se ne radi o prolaznom bolu, već da je situacija mnogo ozbiljnija“.

Lekari kažu da su potrebna dodatna istraživanja o tome zašto sve veći broj mlađih žena ima srčane napade. U međuvremenu, oni žele da žene prepoznaju upozoravajuće znake i odu u bolnici na vreme.

XS
SM
MD
LG