Linkovi

Operacijom do manje težine


Sve više tinejdžera podvrgava sa hirurškoj intervenciji za smanjenje telesne težine
Sve više tinejdžera podvrgava sa hirurškoj intervenciji za smanjenje telesne težine

Lekovi i hirurške intervencije za gubljenje telesne težine sve više postaju popularni u svetu, dok se broj slučajeva gojaznosti povećeva do zabrinjavajućih nivoa. U Sjedinjenim Državama, nova studija je ustanovila da se tinejdžeri takodje podvrgavaju barijatričkoj ili hirurškoj operaciji kako bi se otarasili viška kilograma.

Prošle godine, više od 2 stotine hiljada gojaznih Amerikanaca izabralo je barijatričku operaciju da bi izgubilo telesnu težinu. Taj broj uključuje i tinejdžere – kao što je Kalum Šropšir, star 15 godina. Kalum se bori sa gojaznošću od svog detinjstva. On se podvrgao takozvanoj operaciji „gastrički rukav“, hirurškoj intervenciji u kojoj se uklanja oko 85 odsto želuca nakon čega on počinje da liči na rukav ili crevo. Kalum se sada oseća sitim uz manju količinu hrane i izgubio je skoro 30 kilograma.

„Osećam se kao drugačija osoba od one koja sam bio. Osećam se mnogo bolje“.

Kajla Merilis se takodje borila sa nagomilavanjem kilograma. Ona je pokušala sa dijetama i vežbanjem, ali ništa nije bilo delotvorno. Ona se, na kraju, podvrgla hirurškoj operaciji u kojoj je prilagodljiva silikonska traka bila obmotana oko njenog želuca čime je on praktično razdvojen na dva dela. To omogućava da hrana sporije prolazi iz gornjeg u donji deo želuca, čime se održava osećaj sitosti.

Izgubila sam 36 kilograma. Moj život promenio se na mnogo načina, uključujući većinu mojih navika u ishrani i vrstu hrane koju jedem“.

Iako američka Agencija za hranu i lekove nije odobrila te vrste hirurških operacija za mladje od 18 godina, nedavno istraživanje koje je sproveo Univerzitet Kalifornije ustanovilo je da se popularnost hirurškog zahvata za gubitak telesne težine povećala sedam puta medju tinejdžerima tokom dve godine koliko je trajala studija.

Hirurška operacija još nije odobrena za mlađe od 18 godina
Hirurška operacija još nije odobrena za mlađe od 18 godina

Iako istraživači kažu da su potrebne dodatne informacije kako bi se ustanovio dugotrajni efekat tih procedura, neki lekari bi ih i dalje rado sprovodili. Doktor Mark Vulkan je dečji hirurg na Emori univerzitetu. On kaže da hirurški zahvati za gubitak telesne težine smanjuju količinu telesne masti i poboljšavaju zdravlje.

„Moj cilj nije da ih napravim mršavim za matursko veče, već da budu zdraviji“.

A, doktor Filip Šauer, hirurg u Klivlendskoj klinici, kaže da bi hirurška operacija mogla da bude pravi izbor za neke tinejdžere.

„Mislim da je najvažnija poruka ove studije da je to bezbedna procedura. Kod više od šest stotina tinejdžera, a to su mladi koji su imali ekstremno prekomernu težinu, nije bilo smrtnih slučajeva, a procenat komplikacija je bio veoma nizak“.

Medjutim, profesorka Debi Loler sa Univerziteta Bristol u Londonu izražava odredjenu sumnju. Ona kaže da takva vrsta hiruruških zahvata može da utiče na decu do kraja života.

„Svaka hirurška operacija ima suprotne efekte povezane sa tim. Imati opštu anesteziju može da bude opasno, a posebno ako imate prekomernu težinu. Dodatno, za decu je radjeno malo istraživanja“.

Gastričko obmotavanje želuca je manje drastična u odnosu na ostale vidove barijatričkih operacija i može da se povrati. Medjutim, stručnjaci ističu da barijatričke operacije, kao bilo koje druge operacije, nose rizike. Studije su, ipak, pokazale da je manji rizik od hirurške operacije, nego od smrti zbog srčanih oboljenja ili dijabetesa koji su usko povezani sa gojaznošću.

XS
SM
MD
LG