Linkovi

Previše mladih u SAD puši


Previše mladih u SAD puši

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetske zdravstvene organizacije, pušenje je vodeći uzrok smrti, koja se može sprečiti, kako u Sjedinjenim Državama tako i širom sveta. U Sjedinjenim Državama, federalna vlada vodi kampanju za sprečavanje pušenja već više od 40 godina. Međutim, sudeći prema novom izveštaju američkog Nacionalnog savetnika za zdravstvo, akcija gubi zamah kada se radi o sprečavanju američkih tinejdžera i mladih da koriste duvan. Prenosimo izbeštaj o naporima Nacionalnog savetnika za zdravstvo da osveži kampanju.

Izveštaj je ogroman, sadrži skoro 900 stranica, s ciljem da se sprečiti upotreba duvana među tinejdžerima i mladim ljudima. I dok je ukupan broj pušača drastično smanjen od prvog izveštaja Nacionalnog savetnika za zdravstvo pre 40 godina, najnoviji izveštaj pokazao je da deca starosti svega 10 godina razvijaju smrtonosnu zavisnost od duvana. Američki Nacionalni savetnik za zdravtsvo Redžina Bendžamin kaže da su statistički podaci šokantni.

Svakoga dana 1.200 Amerikanaca umre zbog pušenja. A svakog od njih zamene dvoje mladih pušača“, navodi Redžina Bendžamin, američki nacionalni savetnik za zdravstvo.

Cilj je da se iskoreni upotreba duvana kod tinejdžera i mladih. Studije su pokazale da su tinejdžeri mnogo osetljiviji nego odrasli na zavisnost od nikotina, supstance koja se nalazi u duvanu, dok upotreba duvana utiče na razvoj pluća. Više od 90 odsto odraslih pušača upalilo je svoju prvu cigaretu pre 18 godine. Mnogi su započeli sa tom navikom u srednjoj školi, između 11. i 13. godine.

U današnje vreme, oko tri miliona i 600 hiljada srednjoškolaca puši“, kaže Redžina Bendžamin, američki nacionalni savetnik za zdravstvo.

Studije su takođe pokazale da više od trećine mlađih osoba između 16 i 26 godina puši. S druge strane, manje od jednog procenta počelo je da puši posle svoje 26. godine. Dr Bendžamin naglašava planove za pokretanje medijske kampanje kao što je ova, namenjene mladima.

Dr Bendžamin želi da uključi i roditelje i nastavnike i da ponovo pažnja usmeri na programe za sprečavanje pušenja u zajednicama, uključujući i one u školama. U izveštaju se kritikuju duvanske kompanije zbog reklamnih kampanja koje su usmerene na mlade osobe i zbog proizvoda kao što su duvanske bombone.

Takođe se naglašava delotvornost visokih poreza na duvanske proizvode, što ih čini preskupim za većinu tinejdžera. Portparol američkog Sekretarijata za zdravstvo izjavio je da će pomoć mladima da izbegnu zavisnost od duvana smanjiti broj obolelih od bolesti koje on izaziva i prevremenih smrti, i da će poštedeti veći broj porodica strašnih emotivnih patnji.

XS
SM
MD
LG