Linkovi

Užine s mnogo kalorija snose krivicu za dečiju gojaznost


Devojčica ruča u jednom od američkih restorana brze hrane

Gojaznost kod dece nastavlja da se širi kako u Sjedinjenim Državama tako i u drugim delovima sveta. Jedna nova studija ustanovila je da je vodeći uzročnik toga preterano konzumiranje užine i „grickalica“.

Svako treće dete u Americi ima prekomernu težinu ili je gojazno. U jednoj novoj studiji, navodi se da neka gojazna deca već sa tri godine imaju rane upozoravajuće znake srčanih oboljenja. Druge studije pokazale su da gojazna deca imaju viće šanse da ostanu gojazna i kada odrastu.

Studija je takođe ustanovila da američka deca jedu prosečno tri užine dnevno, uz tri regularna obroka i da na te užine odlazi skoro trećina njihovih dnevnih kalorija. Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu pratili su navike u ishrani američke dece tokom više od 30 godina. Oni su proučavali podatke 31 hiljade dece između dve i osamnaest godina i ustanovili su da slatkiši i zaslađeni napici ostaju glavni izvor kalorija od užina. Odmah za njima su slane „grickalice“ i slatkiši.

Redžina Bendžamin
Redžina Bendžamin

Na nedavnom pretresu o dečijoj gojaznosti, vodeći zdravstveni savetnik američke Vlade, Redžina Bendžamin, izjavila je pred zakonodavcima da administracija predsednika Obame radi na tome da zdravu ishranu učini pristupačnijom:

„Postoji rastući konsenzus da mi kao nacija moramo da preuredimo naše zajednice i okruženje u kojima će zdrav izbor biti lakši izbor i pristupačan izbor“.

Podaci pokazuju da se broj slučajeva dečije gojaznosti utrostručio tokom poslednjih triedeset godina. Kako bi se takav trend preokrenuo, stručnjaci se slažu da bi mašine za hranu u školama trebalo da ponude zdravu hranu.

„Moramo više da se potrudimo kako bi osigurali da to što se nalazi u mašinama za hranu bude veoma određeno. Smatramo da je došlo vreme za uvođenje pravila“, kaže sekretar za poljoprivredu Tom Vilsek.

Mišel Obama
Mišel Obama

Prva dama SAD Mišel Obama pokrenula je program za motivisanje školske dece da jedu zdravu hranu i da vežbaju.

Administracija je takođe objavila da je obezbedila 400 miliona dolara federalne pomoći za otvaranje više prodavnica sa svežim proizvodima u siromašnijim zajednicama. Mnogi državni odbori za obrazovanje smanjili su odmore i i broj časova fizičkog vaspitanja. Federalna vlada ohrabruje škole da omoguće više vremena kako bi deca mogla da učestvuju u fizičkim aktivnostima.

„Preporučeno je da deca dobiju 150 minuta vežbanja nedeljno u osnovnim školama i 225 minuta u starijim razredima, a to se ne primenjuje. Mnoge škole fizičko vaspitanje ne shvataju ozbiljno“, kaže Redžina Bendžamin.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pozivaju na povećanje poreza na zaslađene napitke i brzu hranu, ograničavanje broja restorana brze hrane u okolini škola i zabranu reklamiranja loše hrane namenjene deci. Odbor za dečju gojaznost koji je formirao predsednik planira da se sastane sa predsednikom Obamom kako bi mu saopštio svoje preporuke za rešavanje tog pitanja.

XS
SM
MD
LG