Linkovi

Rak prostate opasniji za pušače


Rak prostate opasniji za pušače
Rak prostate opasniji za pušače

Oko četvrtina miliona muškaraca širom sveta umre od raka prostate svake godine. Smrt zbog te vrste raka može da predsatavlja dugotrajnu i bolnu patnju. Najnovija studija ustanovila je da su muškarci, pušači u povećanom riziku od smrtonosne, agresivne vrste raka prostate. Rezultati studije pružaju muškarcima pušačima još jedan razlog da odustanu od nikotina.

Uz svakog petog odraslog Amerikanaca koji i dalje puši, američka vlada saopštila je ove nedelje da će uskoro zahtevati da na svim pakovanjima cigareta koje se prodaju u Sjedinjenim Državama moraju da se pojave izričita grafička zdravstvena upozorenja. Ali i sa takvim upozorenjima, mnogi mušklarci smatraju da je ostavljanje pušenja veoma teško.

"To je jedna od najtežih stvari na svetu", kaže Mil Arsega koji je počeo da puši kada mu je bilo 16 godina i dodaje, "Pokušao sam da ostavim pušenje mnogo puta i nikad nisam uspeo“.

Mil Arsega je novinar Glasa Amerike, ali njegova priča je ista kao i kod drugih koji su probali da ostave pušenje.

"Prestajao sam da pušim tri ili četiri puta. Prvi put kada sam imao 20 godina", kaže Kris.

Pušenje može da vodi do najmanje 10 vrsta raka, uključujući rak pluća.

"Moj otac je preminuo nedavno od raka pluća, a bio je pušač od svoje rane mladosti. Ne želim da mi se to dogodi, zapravo ovo mi je prvi dim u poslednjih nekoliko nedelja“, kaže Edvin.

Sada je još jedna vrsta raka dodata na dugačak spisak.

"Rak prostate je sada još jedna bolest koja je povezana sa pušenjem“, kaže Stejski Kenfild sa univerziteta Harvard.

Stejsi Kenfild je autorka studije u kojoj je bilo uključeno više od 5 hiljada muškaraca kojima je uspostavljena dijagnoza raka prostate. Naučnici su ih pratili 20 godina. Oni su ustanovili da su muškarci koji su u tom trenutku bili pušači imali 61 odsto veći rizik od smrti od raka prostate, a da su, ako su prethodno preživeli bolest, imali takodje 61 odsto veći rizik od ponovne pojave bolesti, u poredjenju sa muškarcima koji nikada nisu bili pušači.

Pušenje je takodje povezano sa agresivnijom vrstom bolesti prilikom dijagnoze. Pušači čiji se rak nije proširio u vreme dijagnoze imali su 80 odsto povećan rizik od smrti zbog raka prostate. Kenfild kaže da je poruka da bi muškarci trebalo da ostave pušenje kako bi povećali svoje šanse za opstanak u slučaju da dobiju rak prostate. Za one koji su prestali da puše, studija je ustanovila rezultate koji obećavaju.

"Muškarci koji ostave pušenje 10 godina pre nego što im se ustanovi dijagnoza raka prostate imaju rizik od ponovne pojave bolesti slično riziku kod muškaraca koji nikada nisu pušili", kaže Kenfild.

Naučnici kažu da rezultati ohrabruju zato što postoji samo nekoliko poznatih načina za smanjenje rizika od smrti od raka prostate. Ali za okorele pušače, studija će možda imati samo neznatan uticaj.

"Donekle uvek obraćamo pažnju na te studije koje nagoveštavaju da ćete umreti zbog pušenja ali mislim da svi već znamo to. Mi pronalazimo načine da sebe ubedimo da nećemo biti ti koji će stradati od odredjene bolesti“, kaže Arsega.

Studija koja dovodi u vezu pušenje sa rakom prostate objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG