Linkovi

Hrana od koje se gube kilogrami


Dokazano da krompir, ispečen, skuvan ili pržen ako se konzumira svakodnevno, u bilo kom obliku, može da doda više od pola kilograma odrasloj osobi svake četiri godine

Postoji uverenje da je, ako jedete umereno bilo koju vrstu hrane, to ključno za uspešno održavanje telesne težine. Takvo uverenje u pitanje dovodi najnovija studija o navikama u ishrani i životnom stilu kod više od 120 hiljada odraslih Amerikanaca tokom poslednjih 20 godina. Istraživači su ustanovili da čak i najmanja promena u ishrani može da ima značajan uticaj na dugoročno održavanje telesne težine.

Odrasle osobe dobijaju prosečno pola kilograma, svake godine, a vrsta hrane koju konzumiraju je važan činilac u tome.

"Veoma je teško za prosečnu osobu da to primeti ali za 20 godina to iznosi 10 kilograma i zato to predstavlja ogroman zdravstveni problem“, kaže Dariuš Mozafarijan sa univerziteta Harvard.

Doktor Dariuš Mozafarijan, vodeći istraživač u studiji koju je sproveo univerzitet Harvard, kaže da je hrana koja se obično povezuje sa povećanjem telesne težine ona koja je bogata skrobom, a najgori primer je krompir, ispečen, skuvan ili pržen. Ako se konzumira svakodnevno, u bilo kom obliku, može da doda više od pola kilograma odrasloj osobi svake četiri godine.

Da bi se telesna težina kontrolisala na duži period, istraživači kažu da je mnogo važnije da se jede pravilno nego da se jedu manje količine, navodeći da je vrsta hrane mnogo važnija od običnog prebrojavanja kalorija.

"Vrste hrane koje se tesno povezuju sa nagomilavanjem telesne težine su meso, preradjene žitarice i slatkiši. Interesantno je da se preradjene žitarice u obliku belog hleba slično povezuju sa dobijanjem težine kao i slatkiši“, objašnjava dr Mozafarijan.

Zasladjeni napici i čak potpuno prirodni sokovi takodje se povezuju sa nagomilavanjem kilograma. Lora Džefers je dijetetičar na Klivlendskoj klinici. Ona nije učestvovala u izradi studije ali veruje da ona potvrdjuje ono što dijetetičari i nutricionisti znaju već godinama o zasladjenim napicima.

"Uvek razgovaram sa pacijentima o tome kako bi mogli da smanje broj kalorija koje dobijaju od slatkih pića. To je jedan od najjednostavnijih načina za to i ovo istraživanje pokazuje da zasladjeni napici doprinose dobijanju težine", kaže Džefers.

Medjutim, rezultati studije su takodje u suprotnosti sa uobičajenim vidjenjem. Za nekoliko vrsta visokokalorične hrane ustanovljeno je da ne izazivaju povećanje težine iako je njihovo konzumiranje povećano. To se odnosi posebno na koštuničavo voće, žitarice, jogurt, voće i povrće, koji su svi povezani sa smanjenjem telesne težine tokom vremena. Studija je takodje ustanovila da su faktori životnog stila, kao što su svakodnevene fizičke aktivnosti, vežbanje i spavanje, takodje važni činioci u svakom programu za održavanje težine.

"Opasnost predstavlja ako ne obratite pažnju na te male aspekte životnog stila zbog kojih možete da se ugojite, polako, tokom vremena, a da i ne primetite. I to je ono što smo uočili kada je reč o epidemiji gojaznosti. Sa jedne strane, ako obratite pažnju i usmerite se na pravilne aspekte životnog stila, nećete dobiti na težini tokom vremena“, priča dr Mozafarijan.

Studija je takodje ustanovila da zajedno sa odredjenim vrstama hrane, duži periodi gledanja televizije i hronična neispavanost takodje doprinose uvećanju telesne težine. Sa druge strane, naučnici su se iznenadili činjenicom da osobe koje konzumiraju više jogurta dnevno, bez obzira na njegovu masnoću, imaju tendenciju da izgube skoro polovinu kilograma, svake četiri godine.

XS
SM
MD
LG