Linkovi

"Serijske ubice" uništavaju kancerogene ćelije


"Serijske ubice" uništavaju kancerogene ćelije
"Serijske ubice" uništavaju kancerogene ćelije

Lekari su širom zemlje u horu ponavljali reči koje se retko čuju u medicini: „fantastično“, „uzbudljivo“ i „veoma značajno“. Radi se o potpuno novoj tehnologiji – ćelijama serijskim ubicama – koje love kancerozne ćelije u telu i uništavaju ih. Odmah treba reći da je to isprobano na sasvim malom broju pacijenata: dva su sada izlečena, a trećem se kancer povlači. Šta to znači za sve koji se danas bore sa rakom?



To se već naziva najvažnijim napretkom u istraživanju raka u više decenija. Do sada je isprobano na tri pacijenta obolela od leukemije, koja je bila u odmakloj fazi, tako da nije bilo mnogo izbora. U eksperimentu izvedenom na Pensilvanijskom univerzitetu, stvorena je armija – kako ih nazivaju – „serijskih ubica“ ćelija. Evo kako je to postignuto.

Svakom pacijentu je uzeta krv i iz nje su uklonjene T ćelije koje organizam koristi za borbu protiv bolesti. Drugo, naučnici su u te ćelije onda ubacili modifikovanu, bezopasnu verziju virusa HIV. Potom su milioni tih genetskih izmenjenih ćelija vraćeni u telo pacijenta.

Ideja je da se krvne ćelije samog pacijenta upotrebe za ubijanje kanceroznih. One su napale kancerozne ćelije i ne samo da su uništile postojeći kancer, nego i novi čim se pojavio.

Ovo je studija koja izaziva oduševljenje, jer se zasniva na principima koje razrađujemo decenijama, primenjena je na pacijentima i proizvela zaista važne rezultate“, kaže Len Lihtenfeld iz Američkog udruženja za borbu protiv raka.

Tokom dve nedelje, pacijenti nisu osetili nikakvu promenu, ali im se onda stanje veoma pogoršalo i imali su simptome ekstremno teškog gripa. To je bio znak da terapija radi.

Godinu posle tretmana, dva pacijenta i dalje nemaju rak, a stanje trećeg se poboljšava. Sada je cilj da se utvrdi koliko traje ova remisija.

Znamo da ove prerađene ćelije mogu neko vreme da pomažu, ali mogu da budu i štetne, tako da stvarno moramo više da saznamo pre nego što budemo mogli da kažemo da ovo može generalno da se koristi kod pacijenata sa ovom vrstom leukemije“, navodi Len Lihtenfeld.





XS
SM
MD
LG