Linkovi

Napredak u lečenju raka na mozgu


Tumori na mozgu su među najvećim uzročnicima smrti od karcinoma

Ljudi koji imaju glioblastom, agresivnu vrstu raka na mozgu, prežive oko 15 meseci posle uspostavljanja dijagnoze. Medjutim, možda postoji nada za one koji se bore sa tom smrtonosnom bolešću. Istraživači na univerzitetu Djuk kažu da su pronašli vakcinu koja može da suzbije rast te vrste raka i da produži život. Tokom kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala pozitivne rezultate u borbi sa tumorom, što je povećalo nadu pacijenata i naučnika.

Karen Veneman je uspostavljena dijagnoza glioblastoma pre dve godine. Nakon što je prošla hirurušku operaciju, hemoterapiju i zračenje, ona je učestvovala u kliničkom ispitivanju vakcine za rak na mozgu na Univerzitetu Djuk. Prošlo je više od dve godine, a lekari kažu da se ona dobro drži. Pacijenti koji imaju glioblastom uglavnom umru posle 15 meseci nakon uspostavljanja dijagnoze. Doktor Džon Sempson sa univerziteta Djuk kaže da vakcina direktno utiče na protein koji je prisutan u nekoliko vrsta kancera.

Ono što oduševljava kod ovog leka je da imamo veliki broj pacijenata koji su živeli pet godina ili više bez ijednog dokaza o povratku tumora“.

Doktor Sempson kaže da je procenat preživljavanja u slučajevima glioblastoma veoma mali zato što neke ćelije raka na mozgu reaguju na tretmane, dok druge ne reaguju.

Dok neke ćelije mogu da budu osetljive na hemoterapiju, a druge na radijaciju, može da postoji i treća vrsta ćelija koja nije osetljiva ni na jednu uobičajenu terapiju“.

Vakcina direktno utiče na protein koji je prisutan u nekoliko vrsta kancera
Vakcina direktno utiče na protein koji je prisutan u nekoliko vrsta kancera

Doktor Markus Brejdl sa univerziteta Nordvestern analizirao je genetički sastav tumora na mozgu, posebno mutacije gena kod glioblastoma. On je pokušao da ustanovi šta izaziva tumore na mozgu.

„Najteže pitanje je, koji od ovih brojnih gena su zapravo važni u procesu bolesti, a koji su obični posmatrači u tom procesu“.

Istraživači kažu da vakcina protiv raka na mozgu takodje funkcioniše tako što podstiče imunološki sistem da proizvodi antitela koja napadaju ćelije raka.

Ideja je da na neki način otkrijemo slabe tačke tumora i obavestimo imunološki sistem da napadne tumor mnogo odredjenije“.

U Sjedinjenim Državama ustanovi se oko 10 hiljada novih slučajeva glioblastoma svake godine. I dok su vesti o kliničkim ispitivanjima dobre, stručnjaci takodje upozoravaju da ostaju izazovi u pogledu daljeg razvoja vakcine tokom ekonomske krize.

Postavlja se pitanje kako razvijati lek u poslovnoj klimi tokom ekonomske krize. Stvarnost je da je to samo loša situacija. Nadamo se da će, uz poboljšanje ekonomije i kada investiranje u lekove protiv raka postane isplativije, kompanije ponovo početi da ulažu novac“.

Nacionalni institut za rak saopštio je da su tumori na mozgu medju najvećim uzročnicima smrti od kancera u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG