Linkovi

111 godina čelnicima "Herceg-Bosne"


Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milvoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić pre izricanja presude u Haškom tribunalu.
Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milvoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić pre izricanja presude u Haškom tribunalu.

Haški sud je zaključio da su šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata u Bosni i Hercegovini, zajedno s političkim i vojnim vođstvom Hrvatske, bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata.

Haški sud je danas zaključio da su šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata u Bosni i Hercegovini, zajedno s političkim i vojnim vođstvom Hrvatske, bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata čiji je krajnji cilj bilo uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. i njegovo pripajanje Hrvatskoj.

Bivši čelnici takozvane Herceg-Bosne osudjeni su za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine uključujući, između ostalog, ubijanje, silovanje, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, zatvaranje, deportaciju i prisilno premeštanje bosanskih Muslimana i drugih nehrvata od 1992. do '94. godine. Bivši premijer takozvane Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25, ministar obrane Bruno Stojić na 20, a komandanti Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora. Komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora, dok je načelnik Ureda za razmenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

"Dokazi u ovom slučaju su bili iznimno snažni, presuda je oštra, naravno, žalbeni process će ići svojim tokom, ali ja sam uvjeren da je danas pravda pobijedila i to će biti slučaj ubuduće”, ocenio je tužitelj Kenet Skot:

"Šokirani smo presudom, šokirani smo potvrdom udruženog zločinačkog poduhvata - nisu slušali argumente odbrane - dokazivali smo da osudjeni nisu namjeravali dio teritorije BiH pripojiti Hrvatskoj i zašto je bilo neophodno formirati Herceg-Bosnu. Ako ovo analiziramo, mislim da Hrvatska mora da razmisli o poziciji kakvu je zauzela tokom procesa - oni nisu ponudili nikakvu saradnju i distancirali su se potpuno. Uz ovu presudu, lako je moguche da se nadju pred Medjunarodnim sudom pravde za ratnu odštetu. Mislim da je to veoma, veoma ozbiljno”, - naveo je branitelj Jadranka Prlića, Majkl Karnavas.
XS
SM
MD
LG