Linkovi

Pretparnična rasprava u Gvantanamu


Iako je od terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001, prošlo skoro 12 godina, još nije određen datum za suđenje navodnom organizatoru tog napada.

Iako je od terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001, prošlo skoro 12 godina, još nije određen datum za suđenje navodnom organizatoru tog napada i još četvorici osumnjičenih. Pretparnična rasprava, koja je u toku u američkoj pomorskoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi, ukazuje koliko je težak i kompleksan taj slučaj.

Deset godina u zatvoru, a datum suđenja još nije ni na vidiku... Slučaj Kalida Šeika Mohameda i još četvorice navodnih ko-osumnjičenih za napade 11. septembra 2001. i dalje je zapleten u pravne zahteve sudu, za čije rešenje su potrebni meseci – pre nego što se steknu uslovi za održavanje sudjenja.

Ovonedeljni pretres fokusiran je na mučenje i uslove u kojima su optuženi držani od trenutka hapšenja.

Džejms Konel je branilac jednog od osumnjičenih.

„U američkom sistemu, suđenje ima za cilj traganje za istinom. Ovaj predparnični postupak biće prvi korak ka pronalaženju istine o tome šta se desilo tokom mučenja ovih ljudi“.

Članovi porodica žrtava prate pretparničnu raspravu u zatvoru Gvantanamo.
Članovi porodica žrtava prate pretparničnu raspravu u zatvoru Gvantanamo.
Ono što je sporno na ovom pretresu su zahtevi advokata odbrane da provedu 48 sati u pritvornom objektu, gde se ovi zatvorenici drže. Pitanja o tome ko ima moć da cenzuriše proces pokrenuta su u ponedeljak, kad je neko prekinuo audio signal na tri minuta, bez odobrenja sudije.

Juče su petorica osumnjičnih odlučili da ne prisustvuju. Do toga je došlo posle izliva gneva u ponedeljak, kada je jedan od osumnjičenih rekao da ne veruje svojim advokatima i ne vidi svrhu dolaska na sud.

Sećanje na užase tog dana 2001. godine podstaknuto je i činjenicom da su rođaci žrtava imali priliku da vide petoricu optuženih. Među njima u sudnici bila je i Filis Rodriges, čiji sin Greg je stradao u napadima u Njujorku.

Ona je došla da iz prve ruke prati proces, ali veruje da taj slučaj treba voditi pred iskusnim, civilnim, federalnim sudom na američkom tlu.

„Mislim da bi ovaj proces bio mnogo otvoreniji pred federalnim sudom. Javnost bi imala daleko bolji pristup. Mediji takođe. Nije lako doći dovde, a tu su zatim i stroge mere bezbednosti“.

Predsednik Obama pokušao je da zatvori pritvorni centar Gvantanamo i prebaci te zatvornike u Sjedinjene Države kao bi im se sudilo, ali je potom donet zakon kojim je ta mera zabranjena.

Pre sedam godina uspostavljeni specijalni vojni sud razrađuje korake kako bi obezbedio da suđenje bude pravedno i transparentno.

Za one koji nestrpljivo čekaju na pravdu u ovom slučaju - to znači dalje čekanje.

„Možda neću dočekati suđenje. Možda će proći godine i godine. Ali ja nisam nestrpljiva, jer ne očekujem završetak priče okončanjem ovog suđenja. To neće promeniti moj život. Neće vratiti mog sina bez obzira kakva je presuda. To neće ublažiti moj gubitak, moju tugu. Zato nisam nestrpljiva, već verujem da to treba učiniti ispravno“, ističe Filis Rodriges.

A da bi se to postiglo na ovom suđenju biće potrebno još mnogo dana monotonog i komplikovanog postupka.
XS
SM
MD
LG