Linkovi

Novi pokušaj zaustavljanja nafte


Nova konstrukcija bi do kraja dana trebalo da se spusti do pukotine na dnu okeana iz koja ističe nafta. Inženjeri se nadaju da će se u tu konstrukciju, koja će poslužiti da se natkrije i tako izoluje pukotina, sakupiti nafta, koja će zatim specijalnim sistemom biti otpremljena do površine. U vezi sa ovom katastrofom, danas će nekoliko demokratstkih senatora sa zapadne obale Sjedinjenih Država predložiti zakon kojim bi se trajno zabranila podmorska eksploatacija nafte u okolini Kalifornije, Oregona i države Vašington.

Video snimak, koji je Britiš petroleum želeo da sakrije od javnosti, objavljen je u sredu na zahtev Bele kuće i Kongresa, a na njemu se vidi isticanja toksične kombinacije nafte i gasa na dnu Meksičkog zaliva.

Jedan od direktora naftne kompanije Britiš petroleum, Dag Satls kaže da nafta ističe iz oštećene cevi koja je trebalo da služi kao odvod nafte ka površini.

“Primetićete tamnu tečnost i nešto belo za šta mislimo da je gas ili gasni hidrat”, kaže Satls.

BP procenjuje da se u okean izliva oko 9,5 litara nafte svake sekunde, što je oko 750 hiljada litara dnevno.

“Vidi se kako nafta u talasima ide na gore. Mislim da nije nemoguće da se nešto postavi preko cevi, ali na žalost kada zapušite cev dodje do ogromnog pritiska”, smatra inženjer sa Univerziteta Alabame, Filip Džonson.

Pritisak – upravo ono što je prošle nedelje dovelo do neuspeha prvog pokušaja da se zapuši rupa.

Predstavnici BP-a su u sredu izjavili da je druga mogućnost ubacivanje manje cevi u cev iz koje ističe nafta, dodajući da razmatraju i opciju instaliranja konstrukcije u obliku cilindra na pukotinu, koja bi trebalo da zadrži svu naftu. I cev i cilindar bi imali sistem za slanje nafte do broda na površini okeana.

"Pravimo procene da li je bolje da pokušamo sa manjom cevi ili sa cilindrom koji bi bio postavljen na morsko dno. Donećemo odluku u narednih 24 sata”, kaže Dag Satls.

Ono što je jasno je da BP nema plan za rešenje katastrofe ove dimenzije i da pokušava da pronadje rešenje u hodu.

Kako je uopšte došlo do ovakve nesreće na jednoj od najmodernijih naftnih bušotina? Jučerašnje svedočenje u Kongresu ponudilo je neke odgovore, kao npr. da je jedan od ključnih bezbednosnih sistema u bušotini bio u kvaru.

“Proizvodjač bezbednosnog sistema nam je saopštio da je postojala pukotina na hidrauličkom sistemu i da je klip bio neispravan”, izjavio je demokratski kongresmen iz Kalifornije, Henri Veksmen.

Predstavnici tri odgovorne kompanije - BP, Transoušn i Halibarton, svedočili su pred Odborom za energetiku Predstavničkog doma, pošto su u utorak, dajući iskaz članovima senatskog odbora, upirali prstom jedni u druge tražeći krivca za ekološku katastrofu.

Za to vreme, na obalama su uočene dodatne kuglice od katrana, kao i mrtve životinje, po svemu sudeći, žrtve naftne mrlje.

Kongres razmatra uvodjenje strožije kontrole naftne industrije.

XS
SM
MD
LG