Linkovi

Nafta pod kontrolom?


Naftni gigant “Britiš petroleum” postavio je čep levkastog oblika na oštećenu cev iz koje se izlivaju hiljade barela nafte dnevno i mada su u BP-u za sada oprezni optimisti, nadaju se da će najnoviji pokušaj kontrolisanja nafte, najzad staviti tačku na najveću ekološku katastrofu u istoriji Sjedinjenih Država.

Prvi put u poslednjih šest nedelja, podvodna naftna bušotina je donekle začepljena. Podvodni roboti noćas su postavili čep na oštećenu cev, ali nafta i dalje ističe u okean.

Ipak, prema rečima operativnog direktora "Britiš petroleuma", Daga Satlsa ovaj metod bi trebalo da uspe da ka tankeru preusmeri 90 odsto nafte koja se izliva.

"Postoje četiri otvora na čepu, koja će se tokom dana postepeno zatvarati. Otvori služe za prevenciju od formiranja biovodonika, ali u isto vreme pokušavamo da smanjimo količinu vode koja ulazi u cev. Tokom dana ćemo znati više o ishodu, ali smo za sada zadovoljni”, objasnio je Satls.

Ukoliko i ovaj, kao i svi prethodni pokušaji BP-a - propadne rešenje je izgleda nova bušotina, koja neće biti dovršena pre avgusta.

Ova ekološka katastrofa je izmedju ostalog, pogodila i pelikane koji su tek nedavno skinuti s liste ugroženih vrsta. Danas su na još jednoj plaži primećene kuglice od katrana, mada je i dalje nejasno da li su one posledica katastrofe u Meksičkom zalivu.

"Doći će do pomora riba, ptica, čitave flore. Volela bih da svi iz naše zajednice budu ovde svakog jutra i da počnu sa sakupljanjem katrana”, rekla je jedna žena na pomenutoj plaži.

Naftna kompanija ogovorna za najgoru ekološku katastrofu u istoriji Sjedinjenih Država do sada je uložila više od milijarde dolara u pokušaje zaustavljanja izlivanja nafte.

Jedan od izvršnih direktora BP-a, Toni Hejvord danas je pokušao da uveri investitore da će rešiti problem, ali nije rekao da li će kompanija obustaviti isplatu bonusa za naredno tromesečje. Pritisak na "Britiš petroleum“ sve je veći da obustavi isplatu bonusa u iznosu od 10 i po milijarde dolara i da ta sredstva uloži u zaustavljanje i čišćenje naftne mrlje.

Predsednik Barak Obama doputovao je danas u Luizijanu, po treći put od eksplozije na naftnoj bušotini BP-a, kako bi se uverio da se ulažu svi napori za zaustavljanje širenja naftne mrlje. On se sastao sa admiralom Tedom Alenom iz Obalske garde Sjedinjenih Država, koji mu je podneo najnoviji izveštaj o razvoju situacije. Predsednik će se danas sastati i sa lokalnim zvaničnicima, a kasnije će otputovati u južnu oblast Grend Ajl gde će razgovarati sa ribarima i poslovnim ljudima, koji su takodje pogodjeni ovom ekološkom katastrofom.

U intervjuu za TV mrežu CNN, Obama je u četvrtak rekao da je gnevan zbog čitave situacije. On je inače odložio posetu Indoneziji i Australiji, koja je planirana za kasnije ovog meseca, kako bi mogao da se posveti rešavanju problema u Meksičkom zalivu gde se već 46 dana izliva nekoliko hiljada barela nafte dnevno.

XS
SM
MD
LG