Linkovi

Humor i inovativnost Guglovih "dudlova"


Google Doodles
Google Doodles
Sa marketinškog aspekta, neverovatno profitabilni internet pretraživač „Gugl“, vrlo rano se odvojio od konkurenata svojom početnom stranicom, koja se sastojala od logotipa kompanije na potpuno belom ekranu. Jasan dizajn naglašava gledište kompanije da se radi o pretraživaču, a ne internet stranici sa vestima ili zabavnim sadržajem.

Početna stranica se nikad ne menja, sa izuzetkom takozvanih „dudlova“ - umetničkih, ponekad smešnih, ponekad zbunjujućih prikaza, unutar kojih je skriven logo – koji se povremeno pojave i koji su postali vrlo popularni. Novinar Glasa Amerike Brajan Paden posetio je sedište kompanije „Gugl“ u blizini San Franciska kako bi saznao više o ovom fenomenu.

Svako ko koristi Gugl povremeno će primetiti „dudl“, posebno dizajnirani logo kojim se obeležavaju praznici – poput kineske Nove godine, obskurne godišnjice, kao što je datum kada se pre 150 godina otvorila londonska podzemna železnica, ili uvrnute posvete, kao što je ova Zamboni animacija, koja predstavlja mašinu korišćenu za čišćenje i glačanje leda na klizalištima.

Ovi umetnički prikazi logotipa Gugla mogu da privuku veći broj korisnika na njegovu početnu stranicu. Međutim, Rajan Džermik, rukovodilac tima „dudlera“ u Guglu, kaže da se to što oni znače kompaniji, ne može smestiti u tradicionalni poslovni plan.

“Čuveno egzistencijalno pitanje – zašto? Tu smo da bismo iznenadili i oduševili naše korisnike i humanizovali Gugl”.

Nasuprot poslovnoj strani Gugla, koja neprekidno analizira podatke i korišćenje, „dudlovi“ se, kaže Džermik, ocenjuju subjektivnim kriterijumom.

“Pratimo društvene mreže, medije. Zapitamo se da li smo jedni druge nasmejali sa onim što smo napravili? I pokušavamo da imamo tu neku više emotivnu vezu sa dudlovima, umesto da proveravamo da li je novi imao više klikova nego prethodni”.

„Dudlerka“ Dženifer Hom kaže da tim svake godine napravi više od 300 „dudlova“ na različitim jezicima, ali da izbegavaju političke i kontroverzne teme.

“Praktično razmišljamo o bilo čemu inovativnom, umetničkom, i pomalo štreberskom, nečemu što odgovara Guglu“.

Dženifer kaže da ideje za „dudlove“ mogu da dođu iz najrazličitijih izvora. Mnoge od njih, kao što je predlog za interaktivni prikaz "bakminsterfulerena", jedog od tri osnovna pojavna oblika ugljenika, potekle su iz same kompanije.

“Nikada pre nisam čula za to, ali bilo je 10-tak, 12 ljudi u Guglu koji su opsednuti bakminsterfulerenom".

Guglova kultura inovacije, opuštenog okruženja, mešavina rada i igre pomaže u kreativnom procesu.

Inženjer za „dudlove“, Kris Hom, koji nije u srodstvu sa Dženifer, bavi se animacijom crteža umetnika. Prvi put se priključio timu u sklopu programa unapređenja inovacije i rasta.

“Uključio sam se u sklopu projekta '20 odsto', što je fenomen koji imamo ovde u Guglu, s obzirom da inženjeri jedan dan nedeljno - odnosno 20 odsto radnog vremena - mogu da provedu radeći na čemu god žele. Pravio sam malu animaciju, neko iz'dudl' tima je to video, pitao da li mogu to da radim za početnu stranicu, i od tada se ludo provodim”.

Gugl „dudleri“ kažu da smeli humor ovih malih umetničkih kreacija održava kulturu inovacije i ideju da bi Gugl trebalo da bude zabavno mesto za rad ili za posetu putem interneta.
XS
SM
MD
LG