Linkovi

Alen Grinspen: Nisam izazvao krizu


Bivši direktor američke Uprave federalnih rezervi (centralne banke), Alen Grinspen, navodi njegova politika niskih kamatnih stopa nije dovela do tekuće finansijske krize.

Kao šef Federalnih rezervi Grinspen se od 1987. do 2006. godine zalagao za deregulaciju i niske kamatne stope, što neki ekonomisti smatraju za uzroke tekuće ekonomske krize.

Niske kamate za kupovinu kuća i stanova dovele su do ogromnog, i kako se pokazalo, neodrživog buma na tržištu nekretnina.

Kolaps na tom tržištu, ili kako to popularno nazicvanju " pucanje balona", bio je ključni uzrok finansijske krize. Medjutim, Grinspen kaže da je ogroman priliv stranih investicija na američko tržište uticao na smanjenje kamatnih stopa, uključujući i one na stambene kredite i dodaje da centralna banka kontroliše samo kamate na kratkoročne pozajmice.

Bivši direktor Federalnih rezeervi rekao je da regulatori nisu uspeli da predvide obim i rizik finansijske krize i da su počinili i druge greške, dodajući da bi trebalo obavezati banke da više novca drže u rezervi kako bi mogle da reaguju u vanrednim situacijama.

Medjutim, Grinspen je takodje ukazao da će mnoge predložene regulatorne reforme biti neefikasne ili pogoršati situaciju. To gledište Grinspen je izneo u jednoj opširnijoj naučnoj analizi.

XS
SM
MD
LG