Linkovi

Grinpis na optuženičkoj klupi


Aktivista Grinpisa obučen kao naftni radnik sa još nekoliko drugih aktivista protestuje zbog naftnog istraživanja u vodama Arktika.
Aktivista Grinpisa obučen kao naftni radnik sa još nekoliko drugih aktivista protestuje zbog naftnog istraživanja u vodama Arktika.
Sud u ruskom gradu Murmansku danas je podigao optužnice za piratstvo protiv 13 aktivista organizacije za zaštitu čovekove okoline Grinpis, kao i jednog video reportera, zbog napada na naftnu platformu Gasproma na Arktiku.

Grinpis je poslala svoj brod ledolomac u vode Arktika da protestuje zbog naftnih bušenja u toj oblasti. Među optuženima se nalaze aktivisti iz Rusije, Finske, Britanije, Brazila, Holandije i Ukrajine. Kazna za piratstvo može da bude do 15 godina zatvora u Rusiji.

Svi optuženi u grupi od 30 Grinpis aktivista, uhapšeni su 18. septembra u ruskim vodama Arktika i prebačeni u Murmansk pošto su se popeli na platformu za bušenje nafte u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom. Grinpis je nazvao potez "zaprepašćujućim."

Ruski predsednik je prošle nedelje rekao da je očigledno da aktivisti nisu pirati, ali je branio zaplenu njihovog broda ledolomca "Arktik sanrajz," tvrdnjom da su aktivisti nameravali da zauzmu rusku naftnu platformu. Grinpisov ledolomac plovio je pod zastavom Holandije.
XS
SM
MD
LG