Linkovi

Pomoć Grčkoj još neizvesna


Lideri EU zahtevaju da grčki konzervativni lider Antonis Samaras potpiše sporazum kojim podržava mere štednje, ali Samaras danas nije pružio punu podršku planu štednje, što je dovelo u pitanje oslobadjanje pomenute tranše kredita

Lider grčke opozicije, koja je član koalicije u prelaznoj vladi, obećao je svoju podršku medjunarodnom paketu finansijske pomoći, ali je i dalje nejasno da li će Atina dobiti narednu tranšu kredita kako bi narednog meseca izbegla bankrotstvo.

Lideri Evropske unije su ove nedelje zahtevali da grčki konzervativni lider Antonis Samaras potpiše sporazum kojim podržava mere štednje, upozorivši da bez toga neće Grčkoj pružiti narednu tranšu kredita u vrednosti od 11 milijardi dolara. Samaras je u vezi sa tim danas poslao pismo, ali nije pružio punu podršku planu štednje, što je dovelo u pitanje oslobadjanje pomenute tranše kredita.

Samaras je ukazao da je njegova stranka Nova demokratija "snažno predana" grčkim reformama i dodao da "neke mere moraju da budu modifikovane" kako bi bile uspešne, posebno imajući u vidu činjenicu da je Grčka jedina evropska zemlja za koju se predvidja da će 2012. biti u recesiji petu godinu za redom.

Grčka Centralna banka upozorava da je zemlja suočena sa "najkritičnijim periodom" od Drugog svetskog rata i da mora hitno da sprovede smanjenje troškova i povećanje poreza koje su zahtevali medjunarodni kreditori. Grčka banka je saopštila i da su zemlji ponudjene 182 milijarde dolara novih zajmova, pored toga što joj je oprošten stari dug u vrednosti od 135 milijardi dolara, te da bi ovo mogla da bude poslednja prilika da Atina izbegne ekonomski kolaps.

XS
SM
MD
LG