Linkovi

Mere štednje uprkos protestima


Radnici raščišćavaju nakon noći prepune nasilja u Atini, 13. februar, 2012.
Radnici raščišćavaju nakon noći prepune nasilja u Atini, 13. februar, 2012.

Grčka je danas saopštila da će u aprilu održati opšte izbore kako bi se izabrala vlada koja će zameniti privremenu vladu premijera Lukasa Papademosa. Tokom jučerašnjih protesta demonstranti u centru Atine su podmetali požare, dok je parlament usvojio novu rundu kontroverznih mera štednje.

Najmanje 45 objekata je zapaljeno u centru Atine, među kojima je i jedan od najstarijih prestoničkih bioskopa. Među glavnim žrtvama haosa su vlasnici kafića i radnji koje su demolirane i nestale u plamenu.

"Poslovna situacija u Grčkoj je gora nego ikada, a sada je počeo i vandalizam, paljenje, rušenje. To vam nagoveštava šta će se događati u budućnosti", kaže Jorgos Monedas, vlasnik jedne od demoliranih prodavnica.

Policija je bila primorana da koristi suzavac da bi rasterala demonstrante, a miris tog gasa je mogao da se oseti u centru grada sve do jutarnjih sati. Policija je saopštila da je oko 150 prodavnica opljačkano, stotinak ljudi - među kojima je 68 policajaca - je povređeno, a 130 osoba je uhapšeno.

XS
SM
MD
LG