Linkovi

Grčka: Pregovori o novom premijeru


Grčki premijer Jorgos Papandreu, predsednik Karlos Papuljas i lider opozicione Nove demokratije Antonis Samaras na sastanku u Atini, 6. novembar
Grčki premijer Jorgos Papandreu, predsednik Karlos Papuljas i lider opozicione Nove demokratije Antonis Samaras na sastanku u Atini, 6. novembar

Lideri dve najveće grčke političke stranke, premijer Jorgos Papndreu i lider konzervativne opozicione Nove demokratije Antonis Samaras nastavili su danas razgovore o tome ko će biti na čelu nove, prelazne vlade, koja bi trebalo da prihvati paket međunarodne pomoći i spreči stečaj zemlje.

Stari dugovi Grčke ostaju, ali će zemlja uskoro imati novog lidera. Grčki premijer neće voditi novu prelaznu vladu koja treba da odobri paket mera Evropske unije namenjen finansijskom oporavku zemlje. Prema tom sporazumu, grčka vlada bi morala da poveća poreske obaveze kao i da znatno smanji penzije i broj zaposlenih u javnom sektoru.

Naravno da dogovor predstavlja preokret. To je dan od istorijskog značaja za Grčku. Uskoro, dobićemo koalicionu vladu. Premijer će zajedno sa zvaničnicima opozicije razmotriti ko će preuzeti položaj premijera, kao i imena ministara u novoj vladi“, kaže portparol grčke vlade Elias Mosialos.

Mandat nove koalicione vlada je do novih izbora, koji su zakazani za 19. februar. Mnogi Grci, koji kažu da su već dovoljno pretrpeli, ističu da su svi političari isti i da novi izbori ne znače mnogo.

„Ne postoji nikakav optimizam, biće to začarani krug. Drugim rečima, prekasno je. Nemamo budućnost iako smo školovani. Šta god se bude dogodilo biće kao začarani krug. Grčka nema budućnost“, smatra Tanasis Sekundis.

Grčki mediji prenose da je Lukas Papadimos glavni kandidat za nasljednika Jorgosa Papandreua. Njegov izbor podržava atinska Privredna komora.

„Gospodin Papadimos je tehnokrata. Bio je guverner Centralne banke Grčke i donedavno potpredsjednik Evropske centralne banke, tako da se dobro snalazi u evropskom bankarskom sektoru i naravno u Evropkoj uniji. On je osoba koja bi mogla da vodi ovu vladu, nadam se, uspješn", navodi njen predsednikKonstatinos Mihalos.

Detalji o prelaznoj vladi i dalje su nepoznati. Papandreu je međutim pružio uveravanja njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da će nova vlada usvojiti sporazum o rešenju dužničke krize. Postoje međutim sumnje da će uspjeti da progura dublje reforme, nepopularna smanjenja zarada i poreske mere, koje Grčka mora da sprovede kako bi izbegla bankrot.

XS
SM
MD
LG