Linkovi

Štrajkovi u Grčkoj, Španiji


U Atini, tokom ovogodišnjeg petog velikog štrajka povodom oštrih vladinih mera štednje, došlo je do sukoba sa policijom.

Zbog današnjeg generalnog štrajka zatvorene su javne službe, u bolnicama radi samo dežurno osoblje, a javni saobraćaj se odvija otežano. Zbog štrajka nisu izašle novine, jer se demonstrantima priključio i novinarski sindikat, a elektronski mediji neće do kraja dana emitovati vesti.

Na protestu u Atini, koji su organizovala dva glavna sindikata, učestvovalo je oko 10.000 ljudi. Sindikati se oštro protive nacrtu zakona o kojem je danas počela rasprava u parlamentu, a koji se tiče povećanja starosne granice za odlazak u penziju i koji bi, takodje, omogućio poslodavcima da lakše otpuste zaposlene.

Štrajk u Madridu

Sistem javnog prevoza u Madridu i dalje je u kolapsu, posle prekida rada svih vozova u gradskoj podzemnoj železnici.

U španskoj prestonici već drugi dan traje štrajk transportnih radnika zbog smanjenja plata u tom sektoru od 5 odsto – jedne od mera štednje koje je uvela španska vlada radi smanjenja budžetskog deficita, a koja stupa na snagu u julu.

Predstavnici madridskog metroa kažu da su otkazani svi vozovi, pošto su radnički sindikati odbili da ispoštuju obavezu minimalnog rada od 50% kapaciteta.

Potpuna obustava rada metroa iznenadila je mnoge Špance i primorala ih da traže alternativni prevoz, zbog čega su zabeleženi dugi redovi na autobuskim stanicama, i saobraćajna gužva svuda po gradu. Madridskim metroom dnevno se prevozi oko dva i po miliona putnika.

XS
SM
MD
LG