Linkovi

Oli Ren: Nećemo napustiti Grčku


Oli Ren: Nećemo napustiti Grčku
Oli Ren: Nećemo napustiti Grčku

Oli Ren, komesar Evropske Unije za ekonomiju i monetarna pitanja, bio je danas gost u prestižnom Institutu za Međunarodnu privredu, ovde u Vašingtonu gde je govorio o izgledima za čvršće finansijsko povezivanje evropskog bloka. Osvrćući se na grčku fiskalnu krizu, Ren je posebno istakao da evropski blok neće dozvoliti da Grčka potone u ekonomski haos.

Želim da istaknem da Evropska unija neće napustiti Grčku. Nekontrolisano bankrotstvo ili nekontrolisan odlazak Grčke iz eurozone, izazvali bi ogromnu privrednu i socijalnu štetu samoj Grčkoj, ozbiljne, političke i ekonomske posledice za Evropsku uniju u celini, a ako se preliju, svakako bi mogli da imaju teške posledice u svetskoj ekonomiji. Mi nećemo dozvoliti da se to dogodi“, poručio je Ren.

Štrajk u Grčkoj

Najnoviji štrajk grčkih tranportnih radnika zbog vladinih mera štednje koje treba da obezbede međunarodno finansiranje prezadužene zemlje, potpuno je paralisao Atinu.

Rad su danas prekinuli radnici javnog prevoza i vozači taksija, kao i kontrolori saobraćaja i nastavnici u školama. I pojedini listovi su ljutito reagovali na zahtev međunarodnih kreditora da vlada sprovede dodatna smanjenja troškova, a u jednom od tekstova se ističe da su državni službenici i penzioneri stavljeni na "žrtveni oltar", dok se u drugom naglašava da je u toku "nemilosrdni udar" na zemlju. Jedan od poslovnih ljudi je u Atini danas izjavio da se Grčka pretvara u "sirotište" - serijom budžetskih rezova i povećanjem poreze.

Ministar finansija Evangelos Venizelos je izjavio da su finansijske nevolje zemlje "ekstremno kritične", ali da Grčka mora da se pridržava plana štednje da bi obezbedila nove kredite od Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke.

XS
SM
MD
LG