Linkovi

EK potpisala sporazum o pomoći sa Grčkom


Holandski ministar finansija i šef evrogrupe Jerun Dejselblum sa grčkim kolegom Euklidom Cakalotosom prilikom susreta u Briselu 14. avgusta 2015.
Holandski ministar finansija i šef evrogrupe Jerun Dejselblum sa grčkim kolegom Euklidom Cakalotosom prilikom susreta u Briselu 14. avgusta 2015.

Nakon višemjesečnih pregovora Grčke i medjunarodnih kreditora, okončane su u potpunosti sve radnje koje prethode odobravanju novog, trećeg po tedu finansijskog paketa za tu zemlju.

Neće biti lako i mnogo posla je pred nama, ali napravili smo veliki korak u pravom smjeru, poručeno je danas iz eurogrupe, a prve milijarde iz paketa finansijske podrške su već na raspolaganju grčkoj vladi.

"Poslije mjeseci pregovora, Evropska komisija je prošle noći sa Grčkom potpisala memorandum o razumjevanju za novi program podrške stabilnosti. Ovaj sporazum pokazuje da obje strane rade svoj posao i da je ponovo uspostavljeno medjusobno povjerenje. Sada je vrijeme za primjenu dogovorenog i Komisija je spremna da pomogne tehničkim ekspertizama i finansijskom podrškom evropskih fondova," izjavio je evropski komesar za klimu, koji je danas dežurao, Migel Arijas Kanjete.

Tim povodom oglasio se i predsjednik euro grupe, Jerun Dejselblum koji je tokom pregovora, holandski racionalno, često bio skeptičan prema mogućnosti brzog i lakog dogovora sa Grcima:

"Danas smo mi, članice eurozone, dali mandat Evropskom stabilizacijskom mehanizmu da svotu do 86 milijardi eura stavi na raspolaganje Grčkoj. Naravno da ovaj trogodišnji program ide uz striktne uslove kojima je cilj da se uspostavi zdrava javna potrošnja i administracija i da se rješe problemi u finansijskom sektoru i ekonomiji. Zadovoljstvo mi je da kažem da je grčka vlada već preduzela prve ozbiljne korake. Mnogo posla još predstoji kako bi se stabilizovala grčka ekonomija i povratilo povjerenje i u Grčku, ali i u eurozonu. Narednih godina nas čeka puno posla, ali mislim da su odluke koje su donijete proteklih sedmica i posebno danas veliki korak u tom smjeru."

Već rano jutros na računu Grčke se našlo 23 milijarde eura Evropskog stabilizacijskog fonda, čime je odmah plaćena rata Evropskoj centralnoj banci od 3,2 milijarde eura i 200 miliona kamata. Tako je za par sati izbjegnut ponovni bankrot grčke države.

Po svemu sudeći, koliko god izgledao težak period dogovaranja, ipak se čini lakšim od onoga što slijedi. Prema planu kreditora, čija će realizacija biti u stopu praćena i kontrolisana, Grčkoj predstoji rasprodaja svega što se može prodati: aerodroma, luka, javnih kompanija koje se bave vodosnabdijevanjem, energijom, povećanje poreza, smanjenje subvencija... Dda li i kako će nove mjere izdržati zemlja i njeni gradjani, ostaje otvoreno pitanje, kao i pitanje opstanka vlade, koja se sve više suočava sa otporom dogovorenim mjerama u vlastitim redovima. Sve opcije su otvorene, poput prijevremenih izbora koje bi premijer Cipras mogao zakazati za 20. septembar.

XS
SM
MD
LG