Linkovi

Evropski lideri odobrili hitan zajam Grčkoj

  • Vesti Amerike

Lideri 16 zemalja evro-zone dogovorili su se o merama za zaštitu jedinstvene evropske valute i usvojili hitni zajam Grčkoj u iznosu od 145 milijardi dolara. Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je na vanrednom samitu u Briselu da je za Evropu ključno da formira plan kako bi se zaštitila od agresivnih kretanja na tržištu.

Na današnjem sastanku, evropski čelnici priznali su da bi problemi evro-zone mogli da se rašire i van Grčke, i zahvate druge zadužene zemlje kao što su Španija i Portugal. Ministri finansija svih 27 članica EU sastaće se u nedelju u Briselu, kako bi usvojili specijalne mere u cilju smirivanja finansijskog tržišta, uzdrmanog zbog grčke dužničke krize, uoči otvaranja berzi u ponedeljak.

Na sastanku u belgijskoj prestonici, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je članice evro-zone da smanje budžetske troškove i pojačaju regulativu finansijskih tržišta. Ona je upozorila da spasavanje Grčke neće biti dovoljno da spreči buduće finansijske potrese u Evropi i drugde. Američki predsednik Barak Obama u petak je telefonom razgovarao sa Merkelovom, izrazivši podršku naporima da se Grčka spase bankrotstva.

XS
SM
MD
LG