Linkovi

Samaras ne može da formira vladu


Samaras ne može da formira vladu

Lider konzervativne stranke u Grčkoj, Antonis Samaras, izjavio je da verovatno neće moći da formira koalicionu vladu. Samaras i njegova Nova Demokratija, koji su osvojili najviše glasova na prevremenim parlamentarnim izborima u nedelju, dobio je od predsednika Karlosa Papuljasa, rok od 3 dana da formira novu vladu.

Međutim, posle razgovora tokom dana, Samaras nije uspeo da ubedi ostale stranke da se priključe njegovom bloku kako bi dobio većinu od 300 poslanika u parlamentu.

Levičarska stranka koja je prva sledeća po broju osvojenih glasova, sada će dobiti mandat za formiranje vladajuće koalicije. Ukoliko i ti pregovori propadnu, taj posao će biti poveren stranci koja je osvojila treće mesto. A u slučaju da formiranje koalicije ne uspe ni na jednom nivou, idućeg meseca bi mogli da budu raspisani novi izbori.

U međuvremenu evropski lideri apeluju na Atinu da ispoštuje ranije dogovorene uslove za dobijanje paketa finansijske pomoći. Na jučerašnjim izborima građani su dodelili više glasova strankama koje se protive uvođenju mera štednje, na koje je Atina pristala u zamenu za dobijanje dva paketa finansijske pomoći u ukupnom iznosu od više od 300 milijardi dolara.

Nemačka kancelarka, Angela Merkel ranije danas je izjavila da je od “ogromne važnosti” da Grčka nastavi da ide putem reformi, iako je i sama ocenila da je to bilo “teško”. Portparolka Evropske komisije u Briselu je izrazila nadu i očekivanja da će buduća vlada Grčke poštovati svoje obaveze.

Samaras je izjavio da podržava obaveze koje je zemlja preuzela po dobijanju paketa finansijske pomoći, ali je dodao da će izvršiti pritisak na Evropsku uniju, Međunarodni monetardni fond i Evropsku centralnu banku da umanje svoje zahteve.

XS
SM
MD
LG