Linkovi

Papadimos podneo ostavku


Grčki premijer u ostavci Lukas Papadimos
Grčki premijer u ostavci Lukas Papadimos

Grčki premijer Lukas Papadimos podneo je ostavku otvarajući put za prve opšte izbore u Grčkoj od kada je dužnička kriza pogodila vladu u Atini.

Izbori će biti održani 6. maja, ali je ishod neisvestan. Grci su masovno iskazali nezadovoljstvo dvema glavnim partijama - socijalistima I konzervativcima, koji možda neće dobiti dovoljno glasova da bi formirali vladu.

Sadašnja koaliciona vlada u Atini povinovala se medjunarodnim zahtevima da uvede oštre mere štednje i podigne poreze kako bi osigurala drugi medjunarodni paket pomoći kojim je izbegnuto bankrotstvo Grčke. Medjutim, hiljade Grka su izgubile posao, a smanjene su i penzije, što je dovelo do čestih uličnih protesta.

U jeku dužničke krize, Papadimos, bivši zvaničnik Evropske centralne banke, imenovan je za privremenog premijera a njegova uloga je bila da nadzire pregovore o smanjenju duga, obezbedi paket pomoći i nametne rezanje troškova socijalnih programa.

Papadimos će ostavku predati predsedniku Karlosu Papuljasu, koji može da raspusti parlament i raspiše nove izbore za maj. Prvobitno, izbori nisu bili planirani do 2013.

XS
SM
MD
LG