Linkovi

Grčka uverena da će izbeći bankrotstvo


Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da će Nemačka dati sve od sebe da pomogne grčkoj ekonomiji.
Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da će Nemačka dati sve od sebe da pomogne grčkoj ekonomiji.

Grčka je izrazila uverenje da će uspeti da sprovede stroge mere štednje kako bi obezbedila veću finansijsku pomoć na vreme da izbegne bankrotstvo u oktobru. Grčki premijer Jorgos Papandreu poručio je na jednom poslovnom skupu u Nemačkoj da njegova vlada ulaže “nadljudske” napore da smanji dug. On je takodje uputio prekor kritičarima njegove zemlje, rekavši da ako se Grčka samo “kažnjava i osudjuje”, njena finansijska kriza neće biti rešena.

Grčki premijer Papandreu i nemačka kancelarka Angela Merkel obratili su se forumu Nemačke federacije industrije pre sastanka na kome su dalje razmotrili grčku ekonomiju i mere štednje.

Merkelova je poručila da će Nemačka dati sve od sebe da pomogne grčkoj ekonomija.

"Najznačnija stvar je – a mi ćemo pružiti svaku pomoć koja se očekuje sa nemačke strane – jeste da Grčka povrati poverenje, da se izvučemo iz ove strašne situacije kada svakog meseca stiže nova loša vest; i da tržišta steknu utisak da je Grčka na pravom putu”, izjavila je nemačka kancelarka.

Grčki premijer Papandreu rekao je da “može da garantuje” da će Grčka ispuniti sva obećanja data medjunarodnim kreditorima. Obećao je veću fiskalnu disciplinu ali i dodao da ona neće biti dovoljna da se okonča ekonomska kriza sa kojom se suočava Evropa.

"Veća fiskalna disciplina Grčke, ili Irske ili Portugala sama po sebi neće biti dovoljna da se okonča trenutna kriza, jer je dužnička kriza jasno pokazala razlike u konkurentnosti ekonomija evro-zone. Naše razlike u ekonomskim rezultatima su bile prikrivene u prošlosti, i to nam je omogućivalo da pozajmljujemo umesto postajemo kompetitivniji. Danas su te razlike postale opasnost, i zbog njih postoji velika nejednakost u ceni zaduživanja pojedinačnih zemalja”, ocenio je Papandreu.


XS
SM
MD
LG