Linkovi

Grčka bliža izbegavanju bankrotstva


Grčka bliža izbegavanju bankrotstva

Grčka je saopštila da je većina privatnih zajmodavaca - njih čak 85,8 odsto, među kojima su finansijske institucije, pristala na zamenu obveznica kako bi se eliminisao dug u iznosu od 142 milijarde dolara, a Grčka izbegla bankrotstvo, koje joj preti, ako do kraja meseca ne ispuni svoje finansijske obaveze.

Grčka namerava da upotrebi zakonske mere kako bi primorala ostatak kreditora da poptišu sporazum. Međunarodni monetarni fond nazvao je dogovor "važnim korakom" ka smanjenju grčkih finansijskih potreba.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard pozdravila je koopreativnost privatnog sektora u usmeravanju zvanične Atine na put rasta i razvoja. Govoreći u Nici, francuski predsednik Nikola Sarkozi pohvalio je sporazum, dodajući da je "problem rešen" i da se "okreće nova stranica u okviru evropske finansijske krize".

Međutim, agencija za praćenje kreditne sposobnosti "Fič rejtings", snizila je rejting Grčke uza jedan stepen. Glavni ekonomista Alfa banke u Grčkoj Mihalis Masurakis izjavio je da će postignuti dogovor imati pozitivan uticaj na razvoj banaka i privrede.

XS
SM
MD
LG