Linkovi

Grčka ekonomija će zabeležiti negativnu stopu rasta u 2010.

  • Vesti Amerike

Prema danas objavljenom izveštaju Grčke banke, ekonomija te zemlje će ove godine imati negativnu stopu rasta od minus 2 odsto, dok će maloprodajne cene porasti za oko tri odsto. Vlada u Atini nastoji da ograniči sopstvene troškove u nastojanju da smanji veliki budžetski deficit.

Medjutim, grčki funkcioneri navode da im je još uvek potrebna pozajmica u vrednosti od više desetina milijardi dolara, ali dodaju da ta sredstva mogu da dobiju samo po visokim kamatnim stopama. Atina traži od drugih zemalja evrozone da preduzmu akciju kako bi pružile uveravanja investitorima koji povećavaju kamatne stope iz bojazni da su zajmovi Grčkoj rizični.

Medjutim, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak da ne treba očekivati da će samit Evropske unije u četvrtak usvojiti bilo kakav sporazum o paketu pomoći Grčkoj. Merkel je rekla da bi nagadjanja o mogućem paketu pomoći Grčkoj mogla dodatno da destabilizuju tržišta pružajući lažne nade. Njena izjava usledila je nakon što je Evropska komisija pozvala Nemačku i druge zemlje evrozone da podrže Grčku medjuvladinim zajmovima. Predsednik EK Žoze Manuel Barozo rekao je da bi obećanje takve pomoći bilo neophodno radi stabilizovanja evra.

XS
SM
MD
LG