Linkovi

Intenzivni pregovori Grčke i kreditora


Grčki premijer, Aleksis Cipras
Grčki premijer, Aleksis Cipras

Ovih se dana vode intenzivni pregovori grčke vlade i međunarodnih kreditora o tome kako postići sporazum o isplati posljednje finansijske injekcije Atini prije nego 5. juna dospije za naplatu rata kredita MMF-a od 1,6 milijardi evra.

Ukoliko se dogovor do ne postigne do 5. juna, grčka država će biti prisiljena da proglasi bankrot, što bi vodilo njenom povratku na drahmu i, strahuju mnogi, rušenju cijele konstrukcije zajedničke evropske valute i monetarne politike.

Grčka još uvijek nije došla do tačke kada bi, satjerana uza zid neplaćenih dugova, prazne kase i rekordne nezaposlenosti, priznala finansijski krah. Još uvijek ima optimizma u stavu prvog čovjeka njene vlade koji koristi svaku priliku, pa i tek završeni summit u Rigi, da razgovara o rješenjima sa ključnim evropskim kreditorima, Njemačkom i Francuskom.

"Jučerašnja diskusija je bila veoma dobra i vodjena u prijateljskoj atmosferi. Optimista sam da ćemo uskoro doći do dugoročnog i održivog rješenja, bez grešaka iz prošlosti i da će Grčka uskoro vratiti se putu razvoja"; rekao je grčki premijer, Aleksis Cipras.

Lakše reći nego učiniti. Do 5. juna Grčka mora naći novac da plati 1,6 milijardi otplate kredita Medjunarodnom monetarnom fondu, a bez nove, posljednje tranše finansijske podrške od 7,2 miiljarde evra to će biti nemoguće.

Drugim riječima, ako ne uspiju pregovori o tome, koji uključuju detaljan plan grčke vlade kako izaći iz krize, Atina će 5. juna morati da proglasi bankrot države.

To ključni kreditori, Njemačka i Francuska, ne mogu dozvoliti.

"Već sam se susrela sa francuskim predsjednikom i grčkim premijerom i to je bila prijateljska razmjena gledišta , ali još uvijek je činjenica da treba više da se uradi zajedno sa finansijskim institucijama. Njemačka i Francuska su ponudila pomoć Grčkoj , ali rješenje treba tražiti unutar finansijskih institucija", poručila je nemačka kancelarka, Angela Merkel.

"Želimo da nadjemo rješenje zajedno sa grčkim premijerom i da oslobodimo predvidjene fondove. U svakom slučaju, nisu Francuska i Njemačka te koje treba da done su konačnu odluku", istakao je francuski predsednik, Fransoa Oland.

Izgleda da je, ipak, konačna odluka na Grčkoj i njenoj vladi - sačiniti održiv i sprovodiv program reformi, koji će zemlju jednom za sva vremena izvući iz dužničke krize. Iako djeluje kao nemoguća misija, to je jedini izlaz, sve ostalo je, strahuju u Atini ali i u Briselu, gore od toga.

XS
SM
MD
LG