Linkovi

MMF i EU odobrili pomoć Grčkoj


Grčki premijer Jorgos Papandreu je saopštio da se njegova vlada dogovorila sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o paketu finansijske pomoći vrednom više milijardi dolara. Papandreu je objasnio da je takav paket neophodan da bi se izbeglo bankrotstvo Grčke i da zemlja mora da bude spremna na velike žrtve.

Detalji paketa, koji je vredan 146 milijardi dolara, treba danas da budu objavljeni. Prema dogovorenom planu, ostale države eurozone i Međunarodni monetarni fond će obezbediti Grčkoj nove kredite.

Nemačka treba da obezbedi najveća sredstva, ali okleva da to učini pre nego što Atina ne preduzme dodatne mere štednje. Nemački ministar ekonomije Rajner Bruderle je danas izjavio da će Nemačka vlada pažljivo da ispita sporazum o paketu, pre nego što odluči o svom doprinosu. Bruderle u saopštenju izražava očekivanje da će Grčka hitno da sprovede reforme na koje se obavezala.

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, podržava usvajanje paketa pomoći i ističe da on ima odlučujući značaj za vraćanje Grčke na kolosek i predupređivanje krize u ostalim zemljama Evropske unije.

Juče su u Atini hiljade ljudi demonstrirale protiv oštrih vladinih mera štednje. Na mitingu povodom Praznika rada, demonstranti su se sukobili sa policijom koristeći motke i zapaljive bombe, tako da je policija morala da upotrebi suzavac da bi rasterala masu.

XS
SM
MD
LG