Linkovi

Grčka: Smanjenje deficita u 2012.


Grčki premijer Lukas Papademos prisustvuje sednici parlamenta sa kopijom budžeta
Grčki premijer Lukas Papademos prisustvuje sednici parlamenta sa kopijom budžeta

Grčka prelazna koaliciona vlada predstavila je parlamentu nacrt državnog budžeta za 2012. prema kojem bi se deficit sa ovogodišnjih 9 odsto bruto-domaćeg proizvoda, smanjio na 5,4 odsto. U međuvremenu, finansijski kontrolori iz Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda doputovali su u Atinu na razgovore o mogućim načinima za spasavanje Grčke od stečaja.

Pred novom grčkom prelaznom koalicionom vladom već se našao veliki zadatak – da iznese pred parlament nacrt budžeta za 2012. koji će biti u skladu sa uslovima plana međunarodne zajednice za izbavljenje Grčke iz krize. Prema danas utvrđenom predlogu, Grčka će i iduće godine biti u recesiji, ali će biti u plusu ako se ne računaju rate za otplatu državnog duga.

“Budžet za iduću godinu bi pod određenim okolnostima i uslovima, i ako smo ozbiljni, ujedinjeni i verodostojni – mogao da bude budžet koji će promeniti kurs ove zemlje”, kazao je ministar finansija Evangelos Venizelos.

Pod uslovom da se ostvari planiran otpis duga, koji će uglavnom biti rezultat otpisa 50 odsto vrednosti grčkih obveznica koje su u vlasništvu privatnih kreditora, budžetski deficit će iduće godine iznosti 5,4 odsto. Ukoliko se taj plan ne ostvari, deficit bi mogao da dostigne 6,7 odsto dok bi grčki dug mogao da skoči na 200 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Venizelos je takođe skrenuo pažnju da neće biti novih povećanja poreza, smanjenja plata ili penzija ukoliko se uspešno realizuju mere koje je izglasala prethodna vlada, jer je prema tom planu već predviđeno strogo kažnjavanje za izbegavanje plaćanja poreza, prodaja državnih preduzeća i otpuštanje radnika u javnom sektoru. Zakonodavci će početi raspravu o nacrtu budžeta iduće nedelje.

Za to vreme u Italiji u kojoj je zbog ekonomske krize pala vlada bivšeg premijera Silvija Berluskonija danas je obavljeno glasanje za novu vladu. Dan pošto ju je odobrio Senat, vlada italijanskog premijera Maria Montija danas je dobila poverenje i donjeg doma parlamenta ogromnom većinom, 556 poslanika za i 61 protiv. Ovim je novom premijeru otvoren put za sprovođenje neophodnog paketa štednje i strukturalne reforme u zemlji.

XS
SM
MD
LG