Linkovi

Grčka: Debata o merama štednje


Grci protestuju ispred palramenta u Atini protiv uvodjenja novih mera štednje
Grci protestuju ispred palramenta u Atini protiv uvodjenja novih mera štednje

Grčki parlament počinje danas debatu o petogodišnjim drastičnim smanjenjima troškova, povećanju poreza i privatizaciji državnih kompanija. Nepopularne mere štednje u vrednosti od 40 milijardi dolara moraju da budu odobrene da bi Atina dobila vanredni zajam i izbegla bankrotstvo.

Socijalistička stranka grčkog premijera Jorgosa Papandreua nastojaće da stekne odobrenje tih mera, uprkos tome što ima neznatnu većinu od svega pet mesta. Predložene mere štednje razgnevile su grčke sindikate koji su pozvali na dvodnevni opšti štrajk, najnoviji u nizu povremeno nasilnih protesta protiv oštrih mera štednje.

Pomenuta mera, o kojoj će se glasati u četvrtak, uslov je da Grčka dobije narednu tranšu kredita, u vrednosti od 17 milijardi dolara. Taj novac je deo prošlogodišnjeg paketa pomoći u vrednosti od oko 110 milijardri dolara.

U medjuvremenu, ministri finansija iz 17 zemalja Eurozone i drugi ključni funkcioneri rasoravljaju o drugom paketu za izbavljenje u približno istom iznosu, koji je takodje uslovljen donošenjem novih mera štednje.

XS
SM
MD
LG