Linkovi

Nastavlja se pritisak EU na Grčku


Grčka policija se sukobljava sa demonstrantima na atinskom trgu Sintagma, 22. jun 2011.
Grčka policija se sukobljava sa demonstrantima na atinskom trgu Sintagma, 22. jun 2011.

Današnji protesti u Atini nisu sprečili pregovarače Evropske unije, Evropske centralne banke i MMF-a da se sastanu sa novim grčkim ministrom finansija Evangelosom Venizelosom.

Učesnici sastanka su nastojali da usaglase detalje spornog paketa mera štednje koji bi grčki parlament trebalo da usvoji sledeće nedelje kako bi Atina mogla da dobije hitne evropske kredite da bi izbegla bankrotstvo. Iza zatvorenih vrata, vlade zemalja evrozone rade na dugoročnijem paketu pomoći. Pregovarači su u kontaktu sa bankama i osiguravajućim kompanijama kako bi se ublažilo opterećenje za grčke poreske obveznike. Francuske i nemačke kompanije, uključujući BNP i Paribas, su medju najviše pogodjenim, što je, kako ističe predsednik Evropske centralne banke, Žan-Klod Triše, i jedan od glavnih problema.

„Utvrdili smo da je najozbiljnija pretnja finansijskoj stabilnosti Evropske unije veza izmedju sektora javnih finansija nekih zemalja članica i bankarskog sistema, a negativni efekti te spone mogli bi da se šire dalje.“

Ostatak sveta takodje pažljivo prati moguće posledice tih efekata. Evo šta je o tome rekao predsednik američkih federalnih rezervi Ben Bernanki.

„Ukoliko taj problem ne bude rešen to bi ugrozilo evropske finansijke sisteme, kao i globalni finansijski sistem, a na neki način i evropsko političko jedinstvo.“

Grčka kriza je i jedna od glavnih tema dvodnevnog samita lidera Evrpske unije u Brisleu o čemu je pre njegovog početka govorio i evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja, Oli Ren:

„Grčka pre svega mora da pomogne sama sebi kako bi druge zemlje mogle da pomognu Grčkoj. To je suština stvari.“

Medjutim, evropski lideri su takodje pod pritiskom pošto se način na koji pristupaju rešavanju ove krize pažlivo prati. U medjuvremenu, grčki sindikati su danas pozvali da naredne nedelje bude održan dvodnevni generalni štrajk u znak protesta zbog paketa mera štednje u vrednosti od 40 milijardi dolara. Biće to najnoviji u često nasilnim protestima protiv oštrih mera reforme.

XS
SM
MD
LG