Linkovi

Gordon Braun se povlači sa položaja lidera laburista


Britanski premijer Gordon Braun najavio je da će se povući sa položaja lidera Laburističke partije do njene nacionalne konferencije u septembru.

Braun je to izjavio dok laburisti ulaze u formalne pregovore sa liberalnim demokratama o mogućoj koalicionoj vladi. Liberalno-demokratska partija takodje, već četvrti dan za redom, vodi pregovore sa opozicionim konzervativcima, koji su osvojili najviše mesta u donjem domu britanskog parlamenta - 306, ali nedovoljno da bi samostalno formirali novu vladu. Laburistička partija, koja je bila na vlasti od 1997. godine, osvojila je 258, a Liberalno-demokratska partija 57 mesta. Eventualnoj koaliciji laburista i liberalnih demokrata bilo bi potrebno još najmanje 11 mesta za većinu u donjem domu parlamenta, što bi mogle da obezbede manje partije iz Škotske i Severne Irske.

Smatra se da Braunovo najavljeno povlačenje ima za cilj da olakša eventualni sporazum laburista i liberalnih demokrata. Lider liberalnih demokrata Nik Kleg je prethodno zatražio formalne pregovore sa laburistima, a premijer Braun je rekao da je „razumno i u nacionalnom interesu“ da laburisti prihvate taj zahtev.

XS
SM
MD
LG