Linkovi

Ko će upravljati internetom?


Dve najveće američke internet kompanije, Gugl i Verajzon, predlažu drugačije regulisanje interneta.

U aprilu, jedan sud je presudio da Federalna komisija za komunikacije, koja reguliše internet u Americi, ne može da spreči provajdare da blokiraju ili usporavaju prenos sadržaja potrošačima. To je onemogućilo pomenutu komisiju da reguliše slobodan i otvoren internet.

Adam Tirer je predsednik konzervativne Fondacije za napredak i slobode.

"Ovim najnovijim dogovorom određuje se set principa za koje kažu da bi mogli da budu osnova za šire dogovore među dilerima u borbi za neutralnost neta", kaže Tirer.

Principi koje predlažu Gugl i Verajzon su pokušaj kompromisa. Dve kompanije se slažu da bi žičana veza sa internetom, kakva stiže do kuća i kancelarija, trebalo da ostane slobodna i otvorena, a da bi bežične veze - na primer do mobilnih telefona - trebalo da budu skuplje za one koje žele brži protok podataka. Ovaj predlog izazvao je lavinu kritika - ali iz različitih razloga.

Džoel Kelsi, politički savetnik liberalne neprofitne organizacije Fri pres, protivi se poskupljenju bežičnog interneta.

"To ne bi trebalo da ima veze, jer je internet jedinstven. A prema ovom predlogu, korisnici bi plaćali razne mogućnosti na osnovu toga kako žele da budu priključeni na internet", kaže Kelsi.

Adam Tirer kaže da bi tržištu trebalo dopustiti da formira cene i protivi se predlogu da država reguliše internet.

"Imamo previše regulatornih tela koja nanose štetu slobodnoj konkurenciji na internetu. U suštini, Federalna trgovinska komisija i Sekretarijat za pravosuđe imaju sposobnost da regulišu antikonkurentno ponašanje na mnogim tržištima", kaže Tirer.

Džoel Kelsi se takođe protivi da korporacije donose federalne propise i kaže da će se povećanje cena usluga provajderima preliti na potrošače.

"Naši zakonodavci trebalo bi da se snažno bore protiv toga. Kada budu odlučivali da li je bolje imati zakone ili da propise donosi Federalna komisije za komunikacije, trebalo bi da interese potrošača stave ispred interesa investitora", kaže Kelsi.

Bitka za regulisanje interneta daleko je od kraja. Obe strane će sada pokušati da ubede zakonodavce u svoja gledišta. Ali s obzirom na izbore u novembru, to će verovatno biti odloženo za iduću godinu.

XS
SM
MD
LG