Linkovi

Strah od globalne recesije i dalje prisutan


Cene akcija su u petak ponovo pale, posle još jednog izvešaja o nedovoljnoj zaposlenosti u Sjedinjenim Državama. Američke kompanije su prošlog meseca otvorile svega 80 hiljada radnih mesta, što je treći mesec zaredom da tržišta rada beleži veoma skroman rast. Premda se stopa nezaposlenosti drži na 8,2 odsto, slabiji podaci o zapošljavanju od očekivanih povećavaju strepnje da globalni oporavak ostaje – kako se navodi – bez goriva.

Pomno praćeni mesečni izveštaj američke administracije o zaposlenosti, postaje važan barometar stanja u kojem je najveća ekonomija na svetu. U kombinaciji sa dužničkom krizom u Evropi i usporenjem industrijske proizvodnje u Aziji, prošlonedeljni izveštaj o zaposlenosti pokazuje da je globalna ekonomija u padu.

„Ekonomski oporavak Sjedinjenih Država je i dalje mlak i pojačava se opasnost od kretanja nizbrdo“, kaže izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard.

Ta opasnost obuhvata i oštar pad poslovnog poverenja, s obzirom da evropski lideri nisu uspeli da pronađu sveobuhvatno rešenje sada već trogodišnje krize. Ipak, glavni finansijski strateg organizacije „Standard end Purs“ Sem Stoval kaže da to nije u celini greška evropskih lidera.

„Mislim da i političari ovde, u Sjedinjenim Državama, isto tako nisu obavili svoj posao i uspostavili poverenje u Vol strit kao i u glavne finansijske tokove i obezbedili razloge za širenje poslovanja“, ističe Stoval.

I Lagard i Stoval ukazuju na politički sukob u američkom Kongresu i mogućnost da zakonodavci ponovo ne uspeju da se dogovore o planu za smanjenje deficita i isteku poreskih povlastica krajem godine. Ukoliko se to dogodi, Stoval veruje da će Federalne rezerve verovatno nastupiti sa trećim krugom „kvantitativnog olakšavanja“, odnosno upumpavanja novih dolara u ekonomiju radi stimulisanja rasta.

„Ako nam političari dopuste da skliznemo sa fiskalne ivice zbog zaplene, prisilnih ušteda u obaveznom zdravstvenom osiguranju, trošenja isto kao i povećanja poreza, kao što najavljuje kongresni Odbor za budžet, to će nas verovatno gurnuti u recesiju“, smatra Stoval.

Uprkos sve sumornijim izgledima i evropskoj ekonomiji za koju većina ekonomista smatra da se smanjuje, Stoval kaže da je opasnost od mnogo veće globalne recesije i dalje mala:

„Investitori i ljudi na 'glavnoj finansijskoj ulici' su veoma zabrinuti da ćemo skliznuti nazad u recesiju, ako ne sopstvenu, da ćemo u najboljem slučaju biti uvučeni u nju, zbog Evrope i zbog Kine, ali u ovom trenutku se veruje da se to neće dogoditi, da ćemo verovatno moći da se izvučemo“.

Agencije za rejting predviđaju da će kineska ekonomija ove godine rasti po stopi od 8 odsto, a da će američka ekonomija prikupiti snagu u drugoj polovini 2012. uz stopu rasta od oko 2 odsto.
XS
SM
MD
LG