Linkovi

Goldman Saks - argument u prilog finansijske reforme


Bankari kompanije Goldman Saks juče su se našli u unakrsnoj vatri, na pretresu u američkom Senatu, gde su ih ogorčeni zakonodavci iz redova obe partije optužili za obmanu klijenata, što Goldman odlučno demantuje.

Gigant sa Volstrita, medjutim, nije optužen za kršenje nijednog konkretnog zakona, a analitičari ceo slučaj vide kao metaforu u borbi za usvajanje zakona o finansijskoj reformi.

Posle 11-časovnog obračuna koji je pratila cela zemlja, Goldman Saks je „ugruvan“ ali još stoji na nogama.

Mi svakako nismo jedina finansijska firma. Voleo bih da postoji veći balans, ali ne tvrdim da je naš tretman nepravedan“, istakao je Lojd Blenkfajn, izvršni direktor Goldman Saksa.

Pošto je svoj gnev iskalio na Blenkfajnu, Kongres je u suštini završio sa Goldman Saksom, iako će kompanija biti navodjena kao primer pohlepe Volstrita.

Iako Komisija za vrednosne papire i dalje tereti Goldman Saks da je obmanjivao klijente prodajući im hipotekarne investicije znajući da će propasti, po svemu sudeći opasnost ne preti ni Blenkfajnu. Na pitanje da li mu je ostavka pala na pamet, direktor Goldman Saksa je odgovorio "ne."

Demokratama u Kongresu pretres je poslužio za ključnu svrhu – da pojača argumentaciju u prilog zakona o finansijskoj reformi – koji je trenutno zakočen na Kapitol Hilu.

„Zakonom bi se okončala negativna praksa koju su pojedine kompanije primenjivale odobravajući hipotekarne kredite koji su doveli do krize“, poručio je Karl Levin, senator iz Mičigena.

Čak se i Blenkfajn donekle slaže sa tim…

Po meni, Vašington ima odgovornost da reaguje na dešavanja u proteklih nekoliko godina tako što će sprovesti neku vrstu finansijske reforme“, izjavio je on.

Predsednik Obama ovih dana putuje po srednjem Zapadu, kako bi obezbedio podršku planu reforme… Za njega je slučaj Goldman Saksa - poklon koji je stigao u pravo vreme.

XS
SM
MD
LG