Linkovi

Direktori "Goldman Saksa“ svedoče u Kongresu


Američki Senat istražuje da li je gigant sa Vol Strita, firma Goldman Saks, obmanula investitore kako bi profitirala uoči finansijske krize 2008.

Direktori kompanije danas su svedočili pred senatskim pododborom, odgovarajući na optužbe američke komisije za regulisanje akcija i vrednosnih papira. Komisija ih tereti da su, u trenutku kada je počela da opada prodaja kuća na američkom stambenom tržištu, promovisali hartije od vrednosti izdavane na osnovu hipoteka, znajući da će izgubiti na vrednosti.

Memorandumi unutar kompanije Goldman Saks pokazuju da je 2007, u trenutku kada je počeo kolaps američkog stambenog tržišta, ta firma sticala veliki profit. Na današnjem pretresu, ogorčeni senatori izneli su dramatične optužbe.

Postoje dokazi da je Goldman sopstveni interes i profit stavljao ispred interesa svojih klijenata“, istakao je Karl Levin, predsedavajući senatske komisije za istragu poslovanja.

Špekulisali su svesni pada na tržištu“, navela je senatorka iz Mejna, Suzan Kolins.

Njihovo ponašanje je, očigledno, bilo nemoralno“, ocenio je senator iz Arizone Džon Mekejn.

Niz direktora optuženih da im je pohlepa bila preča od zemlje – svedočio je pred odborom.

Kategorično odbijam optužbe i braniću se na sudu od tih lažnih navoda“, istakao je Fabris Ture, jedan od direktora Goldman Saksa.

Njegov kolega, izvršni direktor te firme Lojd Blenkfajn izjavio je da se Goldman Saks bavi menadžmentom rizika. On je dodao da je u dve godine finansijske krize, iako je ostvaren pozitivan profit, Goldman Saks izgubio oko 1,2 milijarde dolara ulaganjima na stambenom tržištu.

Politički analitičari ističu da nije slučajnost što se pretres odvija u trenutku dok se senatske Demokrate zalažu za brzo usvajanje zakona o finansijskoj reformi.

Evo nas, 17 meseci pošto nam je neko provalio u kuću i opljačkao nas, a još nismo ni promenili bravu na vratima“, naveo je senator Kristofer Dod u emisiji Meet the Press TV mreže NBC.

Republikanski senator Ričard Šelbi kaže da demokratama još nedostaje 60 glasova potrebnih za usvajanje reforme. Medjutim, nove ankete pokazuju da se Amerikanci zalažu za strožiju regulativu banaka. Šelbi je uveren da je uskoro moguć dvostranački sporazum kako bi se okončala negativna praksa Vol Strita.

Staćemo tome na put, verujem da to žele i demokrate i republikanci.“

Analitičari primećuju da je Goldman Saks postao koristan simbol za Demokrate, u debati oko finansijske reforme.

XS
SM
MD
LG