Linkovi

Rast cena dragocenih metala


Cena zlata dostigla je novi rekord
Cena zlata dostigla je novi rekord

Cena zlata dostigla je ove nedelje rekordno visok nivo premašivši hiljadu i po dolara po unci. Analitičari smatraju da bi slab dolar i nedavno upozorenje u pogledu perspektiva ekonomije i platežne sposobnosti Sjeidnjenih Država mogli da dovedu do daljeg porasta cena zlata i drugih dragocenih metala.

Malo stvari može da se meri sa privlačnim sjajem zlata naročito u lošim ekonomskim prilikama. To važi i za investitore. Za one koji tragaju za sigurnim ulaganjima finansijski konsultant Martin Heneki kaže da su opcije trenutno veoma ograničene.

„Pod normalnim okolnostima, vladine obveznice se smatrju najsigurnijim. Ali, ako to više nije slučaj - gde da se okrenete? Da li da jednostavno držite novac pod krevetom? Medjutim, i vrednost novca opada zbog inflacije. Stoga se investitori sve više okreću zlatu kao zaštiti od mogućeg bankrotstva pojedinih država i zaštiti od inflacije na globalnom nivou.“

I dok su dužničke krize nekih evropskih zemalja i nemiri na Bliskom istoku povećali potražnju za zlatom analitičari smatraju da je neizvesnost u pogledu dogovora američkih zakonodavaca o smanjenju duga doprinela da cena zlata još više poraste. Analitičar za metale u finansijskoj firmi „Standard & Poor“ Lio Larkin ne vidi mogućnost za skori pad cene zlata.

„Ukoliko kamate na kratkoročne zajmove ne budu veće od stope inflacije i ukoliko ne dodje do iznenadnog povećanja kursa dolara, ne vidim šta bi moglo da dovede do pada cene zlata“

Cena zlata obično se kreće u obrnutom smeru u odnosu na kurs dolara, a od 2008. se udvostručila, dostigavši rekordni nivo od više od hiljadu i po dolara po unci. Kombinacija izuzetno niskih kamatnih stopa i slabog dolara stvorila je uslove za koje analitičari kažu da su idealni za ulaganje u zlato. Medjutim, globalni finansijski strateg Rodžer Najtingejl, iz njujorške firme „Pointon“, kaže da ni taj trend ne može da traje večno.

„Amerikance počinje da brine taj trend na tržištima. Verujem da ćemo do kraja godine videti promenu i da će cena zlata početi da pada.“

Dok vrednost dolara pada cene većine dragocenih i drugih metala i sirovina rastu. Cena srebra takodje je porasla na više od 45 dolara po unci, što je najviši nivo od 1980. godine.

XS
SM
MD
LG