Linkovi

Porasla potražnja za zlatom


Slab dolar i konstantna strahovanja od nove recesije, najverovatnije će podstaći povećanje potražnje zlata, predvidjaju stručnjaci. Iako je došlo do neznatnog pada cene u odnosu na pre nekoliko meseci kada je vrednost zlata dostigla istorijski najveću vrednost, ovaj dragoceni metal i dalje je sigurna i primamljiva investicija. Analitičari očekuju da cena zlata do kraja godine ostane jaka, delom zahvaljujući i sve većoj potražnji iz Indije i Kine.

Posle četiri nedelje uzastopnog rasta, visoke cene zlata po svemu sudeći ne umanjuju potražnju. I pored cena koje ne padaju ispod 1.236 dolara po unci, sve je više investitora koji su spremni da odreše kesu.

"Verujemo da je minimalna cena skočila“, kaže Markus Grab, direktor u Svetskom savetu za zlato.

Jedan od razloga za taj skok je porast potražnje, koja se svake godine poveća pred početak sezone Indijskog festivala. Indija je jedna od najvećih svetskih uvoznica zlata. Potražnja, medjutim, sve je veća i u drugim delovima sveta. Grab ističe da je kupovina veća kada su cene zlata promenljive.

"Ukoliko bi cena zlata sada pala za 50 ili 100 dolara ispod 1.200 dolara, bilo bi sve više kupaca svakog dana“, objašnjava Grab.

Stručnjaci Svetskog saveta za zlato očekuju da potražnja ostane visoka do kraja godine, delom i zbog kupovine iz Kine. Kineske vlasti su nedavno liberalizovale zakon, dozvolivši gradjanima da kupuju zlato. Domaćim bankama takodje je omogućeno da kupuju i prodaju zlato kako bi se podstakla gotovinska trgovina. Neki investitori smatraju da bi kineski ulazak na tržište zlata mogao da utiče na skok cena i do 1.300 dolara za uncu.

Medjutim, nisu svi tako lako pali u iskušenje. Za investicionog menadžera Džastina Stjuarta, zlato je samo roba.

"Budite oprezni sa zlatom. Iako je primamljivo, ja to posmatram kao finansijskog plišanog medu – možete da ga mazite, grlite i spavate sa njim, ali vam on ne daje ništa konkretno. Znači da ste u milosti potražnje”, poručuje Stjuart.

Zlato ipak ostaje vrlo primamljiva roba za one koje brine inflacija i posledice sve veće zaduženosti najvećih svetskih ekonomija. Zlato je najprivlačnije zbog toga što održava vrednost, pa ne čudi što su Centralne banke i države najveći vlasnici svetskih zaliha tog dragocenog metala.

XS
SM
MD
LG