Linkovi

Dži Em udvostručio profit


Dženeral Motors mogao bi da smeni Tojotu kao najveći proizvođač automobila na svetu

Najveći proizvođač automobila u Sjedinjenim Državama, "Dženeral motors", saopštio je da je gotovo udvostručio profit u periodu april-jun, u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

"Dži Em", koji bi ove godine mogao da smeni japansku "Tojotu" kao najveći proizvođač automobila na svetu, danas je objavio da je u drugom tromesečju zaradio više od dve i po milijarde, u odnosu na nešto više od milijardu i 300 miliona u istom periodu prošle godine. To je šesto uzatopno tromesečje u kojem je "Dženeral motors" ostvario zaradu, posle stečaja pre dve godine u vreme najdublje globalne ekonomske krize.

Proizvođač je takođe saopštio da je prvi put ostvario zaradu na sva četiri geografska područja na kojima dejstvuje, uključujući i Evropu, u kojoj je od 1999. izgubio 13 milijardi dolara. Profit "Dži Ema" u prošlom tromesečju je neznatno nadmašio zaradu kompanije "Ford", drugog najvećeg proizvođača automobila u Sjedinjenim Državama, koja je saopštila da je u istom periodu zaradila dve milijarde i 400 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG