Linkovi

Izveštaj o globalnim ekonomskim izgledima


Svetska banka poziva zemlje u razvoju da se pripreme za dugoročnu nestabilnost.

Svetska banka traži od zemalja u razvoju da se pripreme za mogućno povećanje ekonomskog meteža u Evropi.

U svom Izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima, Svetska banka savetuje tim ekonomijama da učvrste svoje fiskalne pozicije i razviju srednjoročne strategije za zaštitu svoje privrede

Ekonomije u razvoju su možda odolele finansijskoj krizi 2008. lakše od mnogih razvijenih ekonomija, ali Svetska banka upozorava da bi to moglo ponovo da se dogodi. Viši ekonomista u Svetskoj banci, Endrju Berns, kaže da je u Evropi u ovom trenutku sve moguće.

„Iako to ne smatramo osnovnim scenarijom, svakako da je moguće da se situacija u Evropi znatno pogorša. A ako se to dogodi, moglo bi da ima vrlo ozbiljne posledice za zemlje u razvoju.“

Uz stalni porast cena kredita u Španiji i Italiji i predstojeći grčki referendum koji bi zauvek mogao da promeni eurozonu – Berns predviđa nezgode. Ipak, čak i uz najnoviji paket pomoći Španiji, ekonomista Piter Morisi kaže da su problemi sa kojima se bore Grčka i Španija potpuno različiti.

„Španski problem je problem bankovne krize. A grčki problem je problem vlade.“

U svakom slučaju, Morisi kaže da kriza može da gurne svet u još jednu recesiju i dramatično smanji globalnu trgovinu i izvoz. Svetska banka kaže da zemlje u razvoju treba da se usredsrede na povećanje domaće produktivnosti i podsticanje razvoja infrastrukture – uz istovremeno smanjivanje duga.

„Sugerišemo da te zemlje sada iskoriste vreme da isprobaju i dopune neke od onih zaštitnih jastuka, neke od onih tampona koje su tako uspešno upotrebile 2008 – 2009, da bi se oporavile od krize. Treba to da isprobaju i obnove premeštanjem strategije na neutralniju poziciju, smanjenjem fiskalnih deficita, da bi obezbedile municiju da reaguju ako se pojavi još jedna, druga kriza", kaže Endrju Berns.

Uprkos prevelikoj opreznosti, Berns je optimista u pogledu potpunog globalnog oporavka – koji će da predvode ekonomije u razvoju centralne Azije, Bliskog istoka i subsaharske Afrike.
XS
SM
MD
LG