Linkovi

Nestabilnost na berzama dugotrajna?


Trgovci na berzi u Njujorku
Trgovci na berzi u Njujorku

Na globalnim tržištima i danas je bilo naglih uspona i padova, dok je direktorka MMF-a upozorila da zabrinutost u pogledu azijske ekonomije utiče na ostatak sveta

Ključni indeksi na američkoj berzi danas su ponovo porasli, nakon jučerašnjih velikih gubitaka, dok su akcije na azijskim berzama neznatno pale. Nestabilnost na globalnim finansijskim tržištima pokazuje koliko brzo rizici mogu da se preliju iz jedne ekonomije u drugu, kaže direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristina Lagard. Međutim, postavlja se pitanje da li bi trenutna situacija na berzama mogla da postane novi standard.

Iako djeluje smireno dok trguje, 85-ogodišnji Ši nalazi se u središtu oluje. Nakon niza nedavnih gubitaka na kineskoj berzi, Ši i njegove kolege investitori – većina amateri – pokušavaju da se izbave iz trenutne krize.

"Naše tržište ne raste kada berze u inostranstvu bilježe rast. Naše tržište pada nakon što strane berze padaju, pnekad čak i prije njih. Kako mogu da ulažem u ovoj situaciji?”

Riječ je o lošim vijestima i za one koji utvrđuju finansijsku politiku – poput Kristin Lagard. Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda izjavila je u Džakarti da je poslednjih nekoliko nedelja bilo očigledno koliko se brzo neizvjesnost može preliti iz jednog regiona u drugi.

"Situacija poslednjih nekoliko nedelja pokazala je da je Azija u centru globalne ekonomije i da nestabilnost na jednom azijskom tržištu može da utiče na ostatak svijeta.”

Kineske akcije ponovo su danas pale. Međutim, najviše zabrinjavaju nagli usponi i padovi na ostalim tržištima. Japanski Nikei juče je izgubio 3,8 odsto vrijednosti, dok su masovne gubitke istog dana pretrpjele i evropske i američke akcije. Strahovanja u pogledu kineskog ekonomskog rasta imaju sve većeg odjeka, kaže strateg Džejn Foli i sada su, uz izglede za povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, glavno pitanje koje brine trgovce.

Kada se objedine ta dva događaja, sigurno se čini da će nestabilnost na tržištima biti standard još neko vrijeme.”

Američka centralna banka trebalo bi da na sastanku, 17. septembra, razmotri pitanje kamatnih stopa. Mnogi analitičari su predviđali njihovo povećanje ovog mjeseca, ali se zbog trenutne neizvjesnosti na tržištima vjeruje da su veće šanse da će Federalne rezerve odložiti donošenje odluke do kraja godine.

XS
SM
MD
LG