Linkovi

Skok na evropskim berzama, Vol Strit u plusu


Trgovac Gregori Rou i specijalista Dženifer Klesaris prate kretanja na njujorškoj berzi 12. avgusta 2011.
Trgovac Gregori Rou i specijalista Dženifer Klesaris prate kretanja na njujorškoj berzi 12. avgusta 2011.

Evropske berze zabeležeile su veliki skok drugi dan zaredom, dok je američki indeksi takođe ostvarili dobitke, ali ne u meri kao što je to bio slučaj juče. Vrednost vodećih indeksa na berzama u Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj porastao je za više od tri odsto, čime su nadoknaženi gotovo svi ovonedeljni gubici. Ranije danas, azijska berza zatvorena je sa mešovitim rezultatima i neznatno promenjena u odnosu na juče.

Poslednjeg dana najnestabilnije nedelje u istoriji Volstrita, indeksi su na otvaranju berze otišli u plus. Tržište je po svemu sudeći bilo zadovoljno izveštajima vlade u kojima se navodi da je maloprodaja u julu zabeležila najveći skok u poslednja četiri meseca, a zalihe kompanija neznatno porasle.

Možda su to vesti koje bi mogle da bar donekle umire situaciju – posle rekordnia četiri dana neverovatnih obrta na njujorškoj berzi.

Veliki deo te nervoze stiže sa druge strane okeana, Francuske pre svega, gde neki probleme tamošnjih banaka porede sa onim što se desilo u SAD 2008.

Šala dana bila je 'kako se kaže Bear Stearns na francuskom'“, ispričao je trgovac na berzi Art Kešin.

Međutim, evropske berze su u usponu pošto su Francuska i još tri zemlje zabranile takozvani „šort-seling“ – čime se otežava da se špekulanti klade protiv banaka na osnovu „lošeg osećaja“.

Ono što je drugačije u odnosu na 2008 jeste da su banke tada bile izvor finansijske krize, danas su one primaoci i samo prenose krizu“, kaže Mohamed El-Erian, izvršni direktor organizacije Pimco.

Još nešto što bi moglo da doprinese ludilu... kompjutersko prodavanje na Volstritu, gde mašine sada prave desetine hiljada transakcija u sekundama.

One nisu uzrok, ali ubrzavaju sve što se dešava“, primećuje Kešin.

Vrednosti akcija na evropskim i američkim berzama juče su naglo porasle posle boljeg od očekivanog izveštaja o stanju na američkom tržištu rada. Indeks prosečne cene deonica industrijskih preduzeća Dau Džouns porastao je za četiri procenta pošto je prehodnog dana pao za gotovo pet procenata. Drugi najvažniji indeksi - Standard i Pur 500 i NASDAK takođe su juče dobili u vrednosti.

Analitičari kažu da je razlog tome jučerašnje objavljivanje izveštaja američke vlade prema kome je broj osoba koje su se prvi put prijavile za nadoknadu za nezaposlene prošle nedelje pao na najniži nivo u poslednja četiri meseca.

XS
SM
MD
LG