Linkovi

Pad akcija na svetskim berzama


Vodeći indeksi zabeležili pad na berzama širom sveta
Vodeći indeksi zabeležili pad na berzama širom sveta

Vodeći indeksi na berzama širom sveta zabeležili su pad što se smatra reakcijom na slabe izglede koje američka centralna banka predvidja za vodeću ekonomiju sveta, kao i posledicom strahovanja da se najnoviji potez za pospešenje ekonomije neće pokazati efikasnim.

Azijske berze zabeležile su oštar pad, velike evropske berze izgubile su preko 5 odsto vrednosti, dok je američka berza takodje, sredinom dana, zabeležila pad. Cena sirove nafte pala je gotovo pet odsto, na najnižu vrednost u preko četiri nedelje, zbog strahovanja da će potražnja biti manja, s obzirom na pad globalne ekonomije.

Čak i cena zlata, koje se smatra bezbednim utočištem za investitore, donekle je opala, ali američke državne obveznice i dalje važe kao povoljna, zaštićena investicija.

Direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, izjavila je da najveće svetske ekonomije moraju da ojačaju kolektivna nastojanja za ponovno uspostavljanje stabilnosti na svetskim finansijskim tržištima. Ona je ukazala da globalni lideri nisu pokazali isti osećaj za postizanje napretka, niti duh u rešavanju ekonomskih teškoća kao što je to bio slučaj na vrhuncu nedavne recesije.

Lagard je istakla da je rizik od ekonomske stagnacije „znatno porastao”, ali je dodala da su svetska finansijska tržišta do sada ignorisala “smela” korektivna nastojanja koja su preduzele evropske zemlje u cilju smanjenja vladinog duga.

Prodaja akcija na globalnim berzama usledila je pošto je američka centralna banka, odnosno Uprava federalnih rezervi, saopštila da u izgledima američke ekonomije vidi „znatne rizike od pada“.

Federalne rezerve su saopštile da će biti potrebno više godina za kompletni ekonomski oporavak i najavile plan da prodaju 400 milijardi dolara kratkoročnih obveznica i kupe dugoročne hartije od vrednosti Sekretarijata za finansije u nastojanju da održe kamatne stope na nižem nivou i podstaknu ekonomski rast. Ta akcija centralne banke bila je očekivana.

Analitičari navode da bi sumorna predvidjanja za američku ekonomiju uz strahovanja o eventualnom stečaju Grčke, mogla da dovedu do novog globalnog pada ili u najmanju ruku do daljeg usporenog rasta.

XS
SM
MD
LG