Linkovi

MMF: Svetska privreda u opasnoj fazi


Međunarodni monetarni fond upozorio na mogućnost nove recesije u SAD i Evropi

Međunarodni monetarni fond snizio je u novom izvještaju projekciju rasta za američku i evropske ekonomije, upozorivši da bi u Sjedinjenim Državama i Evropi moglo da dođe do nove recesije.

Međunarodni monetarni fond očekuje će američka ekonomija ove godine porasti za samo 1,5 odsto, a naredne 1,8. Riječ o značajnom padu u odnosu na prvobitnu procjenu od 2,5 odsto u 2011, odnosno 2,7 u 2012. godini.

"Globalna ekonomija ušla je u novu, opasnu fazu. Oporavak je značajno oslabio, a opasnost od pada se značajno povećala. Potrebne su snažne mjere kako bi se popravili ekonomski izgledi i smanjili rizici”, kazao je na konferenciji za novinare glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanšar.

Revidirane su i projekcije rasta za 17 zemalja eurozone. Za ovu godinu se predviđa rast od 1,6 odsto, a narednu 1,1. U junu je bilo predviđeno da će rast biti 2, odnosno 1,7 odsto. Sumorniji izgledi za Evropu posljedica su strahovanja da zemlje koje koriste euro neće moći da spriječe širenje dužničke krize i eventualnu destabilizaciju regiona.

“Evropa mora da dovede stvari u red. Na julskom sastanku donijeli su niz odluka, između ostalog i o ulozi Fonda za finansijsku stabilnost Evrope. Od suštinske je važnosti da urade sve što je potrebno kako bi on što prije bio operativan. Situacija u Evropi je veliki povod za zabriunutost i zato upućujemo poziv na preduzimanje akcije.”

Zvaničnik MMF-a ističe da finansijska kriza i slab rast utiču jedni na druge i u Sjedinjenim Državama i u Evropi.

"Strahovanja u pogledu državnih dugova prerasla su u strahovanja u pogledu banaka koje poseduju dužničke obveznice, uglavnom u Evropi. To je zatim dovelo do djelimičnog zamrzavanja finansijskih odnosa, s obzirom na to da banke manje pozajmljuju kako bi održale visok nivo likvidnosti. Strah od nepoznatog je izutetno veliki. Cijene akcija su pale, što će uticati na potrošnju i rast u narednim mjesecima.”

Dodatni razlog za zabrinutost je o odluka agencije “Standard i Purs “ da snizi kreditni rejting Italije sa A+ na A, zbog slabijih ekonomskih izgleda i sve većeg duga. Druga velika agencija, Mudis, trenutno procjenju situaciju u toj zemlji.

“Ova negativna procjena, nadam se, natjeraće političare da sprovedu neophodne reforme”, smatra trgovac Edoardo Lini.

Odluka Standarda i Pursa, koji je upozorio da bi mogao ponovo da snizi rejting Italije će, kako očekuju eksperti, povećati troškove pozajmljivanja za manje razvijene članice Evropske unije.

XS
SM
MD
LG